Мигранти свидетелстват пред Би Би Си как гръцката брегова охрана хвърля хора в морето

OFFNews 17 юни 2024 в 13:14 3092 3

Ковчези с хартиени лодки

Снимка Getty Images

Активисти от организацията Pro Asyl пускат ковчези, пълни с цветни хартиени лодки, пред Бундестага в Берлин. Акцията е в чест на годишнината от корабокрушението на кораба "Адриана" край гръцкия крайбрежен град Пилос.

Гръцката брегова охрана е причинила в рамките на три години смъртта на десетки мигранти в Средиземно море, като включително е изхвърлила умишлено девет души зад борда, разказват свидетели пред Би Би Си.

Британската обществена медия излъчи голямо разследване по темата.

Деветимата изтикани зад борда са част от общо над 40 мигранти, за които има данни, че са загинали заради принудително недопускане в гръцките териториални води или връщането им в морето, след като са достигнали гръцки острови.

Гръцката брегова охрана е отрекла категорично пред Би Би Си твърденията за тези незаконни действия.

Разследващите журналисти са показали на високопоставен представител на бреговата охрана в Гърция кадри, на които се вижда как 12 души биват натоварени в лодка на бреговата охрана, а после са изоставени върху гумена лодка. Неговата реакция била да стане от стола си и докато е още с включен микрофон да възкликне, че това "очевидно незаконно" и "международно престъпление", пишат авторите на разследването.

Гръцкото правителство отдавна е обвинявано, че страната връща насила мигранти - в посока Турция, откъдето са дошли. Според международните закони това е забранено, уточнява Би Би Си.

Журналистите са анализирали 15 инцидента от май 2020 до май 2023, завършили със смъртта на 43-ма души. Информацията е извлечена от местни медии, НПО и турската брегова охрана.

Да се анализират тези инцидент е много трудно, защото свидетелите често са неоткриваеми или се страхуват да говорят. Но в четири от тези случаи журналистите успяват да открият свидетели, с които да разговарят. При инцидентите, за които разказва документалният им филм Dead Calm: Killing in the Med? (Мъртво спокойствие: Убийства в Средиземно море?), развоят на събитията е много сходен. 

Мигранти казват, че са били директно хвърлени в морето от гръцките власти, а други - че са стъпили на гръцки острови, но са станали обект на преследване. При няколко инцидента бежанците са били натоварени върху надуваеми без мотор, които после се раздули или са се оказали продупчени.

Един от най-смразяващите разкази е на мъж от Камерун, който споделя, че е бил преследван от гръцките власти, след като е стигнал до остров Самос през септември 2021 година. Като всички останали интервюирани, и той е планирал да се регистрира като бежанец, търсещ убежище. 

"Едва бяхме стъпили на пристанището, когато отзад се появи полиция. Бяха двама полицаи в черни униформи и трима в цивилни дрехи. Носеха маски, виждаха се само очите им", казва камерунецът.

С още двама мигранти, от Камерун и от Кот д"Ивоар, бил прехвърлен на лодка на бреговата охрана, където по думите му последвал истински ужас.

"Започнаха с другия камерунец. Хвърлиха го във водата. Човекът от Кот д"Ивоар каза "Спасете ме, не искам да умра... и внезапно над повърхността на водата остана само ръката му. Бавно и тя се потопи и водата го погълна."

Интервюираният казва, че е бил бит с много удари по главата. "Все едно биеха животно", казва той. Бутнали и него във водата без спасителна жилетка. Успял да доплува до брега, но телата на другите двама мъже да открити удавени на турския бряг. Адвокатите на оцелелия искат гръцките власти да отговарят за двойно убийство.

Разследването включва още страховити разкази на мигранти, някои от които загубили децата си във водите на Средиземно море.

Потърсени от Би Би Си за коментар, от гръцката брегова охрана коментират, че "работят неуморно с оптимален професионализъм, силно чувство за отговорност и уважение към човешкия живот и фундаменталните човешки права" и напълно съгласно международните ангажименти на страната. Оттам отбелязват, че между 2015 и 2024 година Гърция е спасила над 250 000 мигранти по море.

Би Би Си припомня, че бреговата охрана на страната бе критикувана и за действията си по време на най-мащабната трагедия с мигранти в Средиземно море от юни 2023 година, когато претоварен траулер се обърна пред очите на морски патрул и загинаха над 600 мъже, жени и деца. Плавателният съд "Адриана" потъна в демаркираната спасителна зона, а гръцките власти настояваха, че съдът не е бил в риск и е плавал безпроблемно към Италия, затова бреговата охрана не е предприел спасителни действия, припомня Би Би Си.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    705

    3

    Peshokonya

    17.06 2024 в 21:00

    До edin slep, да ги приемат в Европа е престъпление срещу европейците! Да ги връщат насила е толкова хуманно, колкото да вкарват убийци и изнасилвачи в затвора!

    11524

    2

    Танас

    17.06 2024 в 16:57

    Чудно, но никой не ги бута в морето от Египет или Тунис... що напират тогава за Гърция (или Италия, Испания)?

    11978

    1

    edin slep

    17.06 2024 в 16:20

    Ние в ЕС, трябва да имаме ясни правила както имат САЩ и Австралия. Дали ще е по критерии, дали ще е със "зелена карта" - трябва да има някаква политика. Не може всеки, който се чувства бежанец и стъпи на наша територия да го настаняваме и интегрираме.

    И от нашите гранични полицаи по границата с Турция съм чувал подобни разкази, онези налитат на тълпи, хвърлят камъни (най-малкото), а те са с една униформа и един пистолет. Няма щит, няма палки, няма каски и други защити.

    Гръцките острови и Италия и Малта, че и Германия и Франция станаха клоаки от хората дето напират от Африка и Азия.

    Не е хуманно, но не трябва да ги пускаме трайно. Иначе не ни чака нищо добро.
     
    X

    Историите на Иво Иванов