Десет души от семейството на лидера на ''Хамас'' загинаха при израелски удар

OFFNews 25 юни 2024 в 11:53 1300 1

Исмаил Хания

Снимка GettyImages

Лидерът на Хамас Исмаил Хания

10 членове от семейството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания са загинали при удар на израелската армия по бежански лагер в град Газа, съобщи гражданската отбрана в Ивицата, цитирана от Франс прес.

"Захр Хания, сестрата на лидера на палестинското ислямистко движение, е била убита при нападението срещу лагера "Шати"", заяви Махмуд Басал, говорител на организацията за гражданска защита на палестинския анклав.

Загинали са и още 9 души, а други са били ранени. Телата са били транспортирани в болницата "Ал Ахли" в Газа.

"Няколко мъченици все още се намират под развалините. Изпитваме трудности да ги откриваме поради липсата на оборудване и гориво", добави Басал пред АФП.

Израелската армия заяви, че не може да потвърди тази информация.

През април трима синове и четирима внуци на Хания, който живее в изгнание в Катар, загинаха при удар по лагера "Шати". Армията потвърди, че е убила тримата синове при въздушен удар. Те бяха описани като "военни агенти на терористичната организация "Хамас"

Тогава Исмаил Хания заяви, че от началото на войната на 7 октомври досега са били убити около 60 членове на семейството му.

Най-малко 14 други жители на анклава са загинали при два отделни въздушни удара в град Газа. Засегнати са били две училища, съобщават медици, цитирани от Ройтерс.

В същото време израелски танкове продължават да навлизат по-дълбоко в град Рафа, в южната част на Ивицата Газа.

Израелските военни потвърдиха, че през нощта техни сили са атакували бойци в Газа, които са участвали в планирането на нападения срещу Израел. Сред бойците има такива, които са участвали в държането на заложници в плен, както и такива, които са участвали в нападението на израелска територия на 7 октомври, довело до началото на войната срещу "Хамас".

"Израелските военновъздушни сили нанесоха удари по две сгради, "използвани от терористите на "Хамас" в "Шати" и Дарадж Туфа в северната част на Ивицата. Терористите са действали в училищни комплекси, които са били използвани от "Хамас" като прикритие за терористичната му дейност", се казва в изявлението на въоръжените сили.

"Хамас" отрича израелските обвинения, че използва такива граждански обекти, като училища и болници, за военни цели, припомня Ройтерс.

Вчера израелският премиер Бенамин Нетаняху заяви, че интензивната фаза на боевете срещу ''Хамас'' приключва, но войната ще продължи, докато терористичната групировкта не престане да контролира Ивицата Газа.

Според него след като интензивните боеве в Газа приключат, това ще позволи на Израел да разположи повече сили по северната си граница с Ливан, където боевете с подкрепяната от Иран групировка "Хизбула" се увеличиха значително.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    200

    1

    демотиватор

    25.06 2024 в 12:40

    Баш-терориста Хания живее в изгнание в Катар, а синовете и внуците му (цитат: описани като "военни агенти на терористичната организация "Хамас") убиват израелци от Газа, и току некой от тех вземе, че го стигне възмездието.
    Що ли не си ги вземе Хания у Катар (явно може за някои кат него) и оттам да преговарят за мир, вместо да дебнат у лагерите кого да убият?
     
    X

    Какво ще стане на Евро 2024