Как стана възможна сделката за освобождаването на Джулиан Асандж

OFFNews 26 юни 2024 в 13:11 1481 0

Митинг в подкрепа на Асандж.

Снимка Getty images

Политика, дипломация и интереси са в дъното на сделката за свободата на Джулиан Асандж.

Комбинация от дипломация, политика и право позволи на основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж да отлети с частен самолет от лондонското летище Станстед и да се отправи към Австралия и свободата. Сделката, която доведе до освобождаването му - след 7 г. самоналожена изолация в посолството и 5 г. принудително задържане в лондонски затвор - беше подготвяна месеци наред, но до последния момент имаше елемент на несигурност, коментира Би Би Си.

Британската кралска прокуратура (КПС) заяви, че възможността за признаване на вината "за първи път е станала известна през март". Оттогава тя съветва американските власти как да осигурят освобождаването на Асандж и явяването му пред федерален съдия "в съответствие с неговите желания и тези на правителството на САЩ".

Предпоставката за сделката вероятно е дошла след избирането на ново австралийско правителство през май 2022 г. - новата администрация е решила да върне у дома един от своите граждани, задържан в чужбина.

Лидерът на австралийската премиерска лейбъристка партия Антъни Албанис посочи, че не подкрепя всички действия на Асандж, но е време той да бъде освободен. Случаят се превърна в приоритет за него и е бил обсъждан при закрити врати.

"Не всички външни работи трябва да се решават с мегафон", каза той.

Австралийският парламент подкрепи Албанис.

След това парламентарна делегация отпътува за Вашингтон, за да лобира пряко пред Конгреса на САЩ. Австралийският министър-председател повдигна въпроса по време на официално посещение и разговори с президента на САЩ Джо Байдън в Белия дом. Последва гласуване в австралийския парламент, при което депутатите с огромно мнозинство подкрепиха призива към САЩ и Великобритания да позволят на Асандж да се върне в Австралия.

Човекът, който изигра ключова роля за предстоящата сделка, беше Стивън Смит, назначен за посланик на Австралия в Лондон в началото на 2023 г.

Дипломатически източници са обяснили, че той е "свършил по-голямата част от работата, за да бъде тя успешна".

Смит, който посети Асандж в затвора Белмарш през април 2023 г., беше външен министър в предишното правителство на Австралия, ръководено от Кевин Ръд, сега посланик на Австралия във Вашингтон, който също е участвал в преговорите.

Саймън Джакман, почетен професор в университета в Сидни, обясни, че австралийските власти традиционно са склонни да подкрепят САЩ, но обществените и политическите настроения в двете страни са се променили до степен, в която Албанис има възможност и "прикритие" да води кампания за освобождаването на Асандж.

Австралийски министри понякога дори сравняват задържането на Асандж с други случаи на австралийски граждани, лишени от свобода в Иран и Китай, които са смятани за политически затворници.

Грег Барнс, юридически съветник на австралийската кампания за освобождаването на Асандж, казва, че политиката е променила всичко.

"Правителството на Албанис беше първото, което повдигна въпроса пред САЩ. И Албанис получи подкрепа от опозицията. Третирането (на Асандж) нарани много австралийци", изтъкна той.

Тогава на помощ се притича и законът. На 20 май Върховният съд в Лондон хвърли спасително въже на Джулиан Асандж, като постанови, че основателят на Уикилийкс може да обжалва отново решението за екстрадирането му в САЩ по обвинение в получаване и публикуване на военни тайни.

Асандж е обвинен в няколко престъпления по американския Закон за шпионажа: 17 за публикуване на класифицирана информация и едно за хакерство.

Ключовата част от решението на съда се отнасяше до това дали австралийският гражданин Асандж може да използва като защита правото на свобода на словото, залегнало в първата поправка на Конституцията на САЩ.

Ник Вамос, бивш ръководител на отдел "Екстрадиция" и шеф на отдел "Бизнес престъпления" в адвокатската кантора "Питърс и Питърс", заяви, че решението на съда от май е оказало натиск върху двете страни да седнат и да финализират сделката. Той добави, че решението на съда е позволило на Асандж да твърди, че публикуването на класифицирана информация е защитено от Първата поправка, а това "би могло да доведе до месеци, ако не и години забавяне".

"Изглежда, че САЩ са оттеглили обвиненията за публикуване на (класифицирана информация - бел. ред.) в замяна на признанието на австралиеца за хакерство, което най-накрая слага край на тази сага", каза той.

Ник Вамос допълни, че правният екип на Асандж признава, че Първата поправка няма отношение към обвиненията, свързани с хакерство. Така че дори ако обвиненията за публикуването на класифицирани документи в крайна сметка отпаднат, те няма да имат аргументи да се защитават срещу паралелно повдигнати обвинения за хакерство.

"И двете страни осъзнаха рисковете и това ги доведе до масата на преговорите", е категоричен Вамос.

Политиката също играе роля. Преди време американците дадоха знак, че са готови да сключат сделка. През август м.г. американският посланик Каролин Кенеди публично предложи - сделка за признаване на вина би могла да бъде решение на ситуацията - предложение, което беше подкрепено от адвокатите на Асандж.

През април Джо Байдън заяви, че обмисля искането на Австралия да прекрати съдебното преследване срещу Асандж.

Случаят на Асандж отдавна е и дразнител в отношенията между Великобритания и САЩ и много дипломати се опитват да потушат раздразнението.

Появиха се спекулации, че администрацията на Байдън иска да реши въпроса преди президентските избори през ноември, а някои поддръжници на Асандж дори предположиха, че Вашингтон се опасява, че британското лейбъристко правителство ще бъде по-малко склонно да се съгласи на екстрадиция, ако спечели вота.

Белият дом побърза да обяви, че не участва в обсъждането на подробностите по сделката - това е работа на Министерството на правосъдието.

Изглежда, че след години на юридически и дипломатически спорове всички страни просто са стигнали до момента, в който са искали да сключат сделка и са били готови на компромис, за да я оформят окончателно.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови