Украински войници се оплакват: Качим ли се в ''Ейбрамс'', ставаме лесна мишена за руснаците

Мая Младенова 30 май 2024 в 14:14 35065 5

Танк Ейбрамс

Снимка Стопкадър X

Танк "Ейбрамс" току-що е пристигнал в Авдеевка, Украйна, през февруари 2024 г.

Украински военни, работещи с доставените от САЩ танкове „Ейбрамс“, откриха неочаквани слабости в дълго чаканите бронирани машини. Това поставя под съмнение тяхната полезност на фронтовата линия, предава Си Ен Ен, разговаряйки с хора от предните бойни редици.

Танковете "Ейбрамс" бяха пратени на Украйна от американския президент Джо Байдън в знак на подкрепата на САЩ във войната.

"Ейбрамс" (M1 Abrams) е основният боен танк на американската армия и е на стойност около 10 милиона долара. За бойни задачи е служил в Ирак срещу силите на Саддам Хюсеин.

Пред Си Ен Ен обучени в Германия украински военни, използващи M1 Abrams на източния фронт, посочват, че танкът няма подходяща броня срещу съвременните оръжия.

По думите на войник с позивна Жокера бронята на танка не защитава екипажа, защото в днешната война се използват безпилотни самолети. Сега, когато танкът се задвижи, те могат да го ударят."

Неговият колега "Днипро" е още по-ясен. По думите му "Ейбрамсите" са "цел номер едно" на бойното поле.

„Без защита екипажът не оцелява“, пояснява той.

Си Ен Ен разказва как екипажите на танковете опитват да подобрят с подръчни средства защитата на бойната машина, като монтират на един повреден танк пластини от пластичен експлозив, които се взривяват при попадане на снаряд върху тях и осигуряват защитен контравзрив.

Според служители на 47-а механизирана бригада, която ги е приела, всички 31 танка "Ейбрамс", разположени в Украйна, са ангажирани в близост до фронтовата линия на изток.

Молбата на Украйна за доставка на танкове Abrams предизвика сериозни дебати в началото на 2023 г., тъй като американската бойна машина има сложна верига за доставка, а някои версии дори работят с реактивно гориво, припомня Си Ен Ен.

Представители на Пентагона заявиха през април, че „Ейбрамс“ са изтеглени от фронтовата линия поради заплахата от руски атакуващи безпилотни самолети, въпреки че 47-а бригада заяви, че някои от тях все още са в действие, въпреки установените недостатъци.

В голяма част от украинската фронтова линия сега преобладава използването на саморазрушаващи се атакуващи дронове - малки и точни устройства, които могат да обстрелват пехотата и дори да нанасят значителни щети на танковете. Появата на тези т.нар. безпилотни летателни апарати с виждане от първо лице (FPV), управлявани от войници, носещи очила за игри, промени характера на войната, ограничавайки движението и въвеждайки нов елемент на уязвимост на бронираните машини, пише още Си Ен Ен.

Не само иновациите са пречка за танковете - те изглежда имат и технически проблеми, пишат авторите на репортажа. Те са видели танк, паркиран по дърво, който е почти неподвижен поради проблем с двигателя, въпреки че току-що е бил доставен от Полша. Екипажът казва, че при дъжд или мъгла кондензът може да изпържи електрониката в бойната машина.

Боеприпасите също са проблем, както навсякъде по украинската фронтова линия. Бойците казват, че изглежда разполагат с неподходящ тип амуниции.

„Това, с което разполагаме, е по-скоро за директни боеве между танкове, което се случва много рядко“, казва Жокера. „Много по-често работим като артилерия. Трябва да се пробие блокада от дървесни стволове или сграда. Имали сме случай, когато стреляхме 17 пъти в една къща и тя все не падаше“, разказва войникът.

Слабата ефективност на танковете е осмивана от руските анализатори, които ги наричат „празни консервни кутии“. Един от моделите е заловен от руските сили и повреден е изложен на Червения площад, завършва репортажът от фронтовата линия.

Украинският екипаж изразява недоумение, че танковете са създадени за натовски стил на водене на война, при който въздушните сили и артилерията подготвят бойното поле преди настъплението на танковете и пехотата. Киев отдавна се оплаква от липсата на артилерия и въздушна мощ.

„Те никога не биха го направили“, казва боецът за войниците на НАТО, имайки предвид офанзивата без въздушна подкрепа. И преминава на английски, за да имитира войник от НАТО: „Обадете се на авиацията, обадете се на артилерията“. „Ние нямаме авиация и артилерия. Имаме само танк. Това е проблемът“, посочва Жокера.

Говорител на украинското министерство на отбраната коментира пред CNN, че „сега Украйна тества и подобрява оборудване, което първоначално не е било подготвено за нашата война“.

„Молим всички държави да ни подкрепят с оборудване от всякакви нива на технически възможности. Ние използваме всичко това по съответния начин", добавя говорителят.

    Мая Младенова

    Мая Младенова e журналист, редактор и преводач. Започва кариерата си преди близо 20 години във вестникарството. Заместник главен редактор на OFFNews от 2012 г. Пише за медии, политика и др.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    -885

    5

    nms

    30.05 2024 в 18:56

    Пред дроновете всички са равни, няма руска няма американска техника.
    Сегашните дронове имат недостатък и това е връзката и управлението от оператор. Но и това ще е до време, щом сащанците преди 20г са успели да програмират умни амуниции, които да разпознават техниката и при дроновете е въпрос на време да станат напълно независими.

    145

    4

    Джендо Джедев

    30.05 2024 в 16:01

    Дроновете са ужас за танковете. Разбира се, дори и за Абрамс. Проблемът е, че лесно атакуват от посоки, от които танкът е слабо защитен - най-често отзад, а често - и колелата. Достатъчно е да се прекъсне верига и танкът остава неподвижен. Хубавото на Абрамс е, че в почти всички случаи екипажът оцелява, а машината е ремонтируема. Докато руските танкове си изстрелват куполите на геостационарна орбита. А в пряк двубой срещу Абрамс, малко танкове имат значителен шанс. Руските не са сред тях.

    200

    3

    демотиватор

    30.05 2024 в 15:00

    Самолетите скоро ще дойдат. И май първо датските "Грипени", щото датчаните щели да минават на F35...
    Освен това по непретенциозни били във всяко отношение от F16, което е важно.
    Не ми е ясна съпротивата на други украински съюзници това да стане, въпреки аргументите им- времето е решаващо!

    Ето тук повече на български:
    https://news.bg/int-politics/partnyorite-na-ukrayna-nastoyavat-shvetsiya-da-ne-izprashta-gripen-na-kiev.html

    3251

    2

    динозавър

    30.05 2024 в 14:50

    Това от Путин ли е писано?

    2000

    1

    jabs

    30.05 2024 в 14:38

    @Мая Младенова, като начало, не би ли следвало да цитирате източника на написаното? Особено когато става въпрос за дословен превод, включително запетайките?

    Статията в оригинал:
    https://edition.cnn.com/2024/05/29/europe/ukraine-war-us-tanks-intl/index.html
     
    X

    Мъжете свършиха. Ще трябва и жените да хванем автоматите