САЩ обявява $5 млн. награда за информация за залавянето на Ружа Игнатова (допълнена) (видео)

В България на криптокралицата задочно се бъде повдигнато обвинение и ще се запорират имоти, придобити чрез пирамидата OneCoin

Даниела Добрева 26 юни 2024 в 11:03 7196 5

Съдебната палата

Снимка Сергей Антонов

Съдебната палата в София.

Правителството на САЩ обявява 5 млн. долара награда за информация, която да доведе до залавянето на криптокралицата Ружа Игнатова, обяви посланик Кенет Мартен на съвместна пресконференция с и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и шефа на ДАНС Пламен Тончев в Съдебната палата в София. 

По-късно от посолството на САЩ обявиха следното:

"Предложението за награда до 5 милиона щатски долара е оторизирано от Държавния секретар на Съединените щати като част от Програмата на Държавния департамент за награди за разкриване на транснационална организирана престъпност, която подпомага усилията на правоприлагащите органи за прекъсване на транснационални престъпни канали в глобален план и за изправяне на бегълците пред правосъдието. Ако имате информация, моля да се свържете с ФБР чрез Телеграм: @RujaReward; чрез Signal: @RujaReward.01; или онлайн на tips.fbi.gov. Ако се намирате извън Съединените щати, бихте могли също така да посетите най-близкото посолство или консулство на САЩ. Ако сте в САЩ, можете да се обърнете към местния офис на ФБР.

ВСИЧКИ САМОЛИЧНОСТИ СЕ ПАЗЯТ В СТРОГА КОНФИДЕНЦИАЛОСТ.

Правителствени представители и служители нямат право да получават награди."

В България на Игнатова задочно ще бъде повдигнато обвинение и ще бъде конфискувано незаконно придобитото от нея имущество със средствата от финансовата пирамида OneCoin, обяви и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

Криптокралицата с германско гражданство се издирва от 2017 г. и дори се появиха съмнения, че вече не е между живите.

Посланик Мертен изтъкна, че Игнатова е замесена в една от най-мащабните схеми за измама в световната история, чрез която от жертвите са били отнети над 4 млрд. долара. Тя е издирвана от службите на Германия и САЩ. Дипломатът напомни, че Ружа Игнатова е пътувала от София до Атина, за да избегне арест, и оттогава се укрива от правосъдието. Преди 2 г. тя е добавена в списъка на ФБР като един от 10-те най-издирвани бегълци, укриващи се от правосъдието.

"САЩ високо ценят партньорството ни с Българската прокуратура, както и с правоприлагащи и службите за сигурност в България", изтъкна посланик Мертен.

Сарафов пък посочи, че това е само едно от криминалните разследванията, по които работят нашата прокуратура и ФБР, без да навлиза в подробности. Той допълни, че при посещението му във Вашингтон е обсъдил възможността България да получи допълнителна подкрепа срещу киберпрестъпленията чрез увеличаване на мисията у нас с федерален агент.

И похвали ФБР като "безспорно най-добрата и най-мощната разследваща служба в света".

Шефът на ДАНС Пламен Тончев каза, че по разследването на OneСoin колегите му работят заедно със службите на Германия и САЩ. И съобщи, че е установен трансфер от 15 млн. евро, свързани с Игнатова, и сумата е запорирана. Предстои да бъде поискано от съда да наложи обезпечителни мерки и на имущество за над 10 млн. евро, придобито с парите от пирамидата.

    Даниела Добрева

    Даниела Добрева е журналист в OFFNews от 2019 г. Кариерата си започва преди повече от 30 г. Работила е на различни позиции в националните вестници "Новинар", "Монитор" и "Сега".

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    800

    5

    Засто ,засто ,четете драгодановски вестници за американски финансови измами. Засто.

    60

    4

    Far Rider

    26.06 2024 в 18:29

    Спокойно, господа. Ружа е платила няколко пъти по 5 милиона за да си живее спокойно и безпроблемно в България с нов паспорт и ново лице.

    2550

    3

    alfakentavur

    26.06 2024 в 15:38

    Сигурен ли си?

    Before he fled Cuba, Lansky was said to be worth an estimated US$20 million (equivalent to $184 million in 2023)

    Да си чувал за Бърни Мейдоф?

    Bernard Lawrence Madoff (/ˈmeɪdɔːf/ MAY-dawf;[2"> April 29, 1938 – April 14, 2021) was an American financial criminal and financier who was the admitted mastermind of the largest known Ponzi scheme in history, worth an estimated $65 billion.

    184 милиона спрямо 65 МИЛИАРДА.

    Кой казваш е най-големият?

    800

    2

    Може ли посланик Кенет Мартен да каже кой прикрива и нищо не осъдиха Майер Лански най гениалния и голям измамник в света Нямо по тъпо човешко същество от дипломат политик. Няма значение каква националност. Стават само за порно комикси от 20 те в Уганда.

    1010

    1

    Диоген

    26.06 2024 в 14:10

    Очаквах друго..
    Но само руzzкото посолство се бърка във вътрешните ни работи