Марк Рюте е новият генерален секретар на НАТО (обновена)

OFFNews 26 юни 2024 в 11:35 1596 1

Марк Рюте, премиер на Нидерландия

Снимка БТА/AP

Марк Рюте, министър-председател на Нидерландия

Днес Северноатлантическият съвет реши да назначи нидерландския министър-председател Марк Рюте за генерален секретар на НАТО, наследявайки Йенс Столтенберг.

Рюте ще поеме функциите си на генерален секретар от 1 октомври 2024 г., когато изтича мандатът на Столтенберг след десет години начело на Алианса, съобщи пресслужбата на пакта.

Миналата седмица 57-годишният Рюте спечели надпреварата за лидер на военния алианс, след като единственият претендент - румънският президент Клаус Йоханис, се отказа, и обяви, че подкрепя премиерът на Нидерландия. 

Рюте скоро ще напусне премиерския пост в страната след почти 14 години начело. Той ще трябва да се бори с тежките последици от войната на Русия в Украйна и с потенциалното завръщане на Доналд Тръмп на президентския пост в САЩ след изборите през ноември.

Нидерландският лидер е определян като най-добрия вариант за нов генерален секретар на НАТО, тъй като твърдо застава зад Украйна и е сред най-острите опоненти на Русия във войната, но без да стига до крайности. 

"Алиансът е и ще остане крайъгълният камък на нашата колективна сигурност. Ръководенето на тази организация е отговорност, която не приемам с лека ръка", написа той на X.

Столтенберг заяви, че горещо приветства избора на Рюте за негов наследник. "Марк е истински трансатлантик, силен лидер и постигащ консенсус", каза той и допълни, че оставя НАТО в добри ръце.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Какво ще стане на Евро 2024