Убит е високопоставен здравен служител в Газа, израелските танкове навлизат по-дълбоко в Рафа

OFFNews 24 юни 2024 в 14:48 1982 0

Газа

Снимка GettyImages

Войната в Газа

При израелски въздушен удар срещу болница в град Газа е бил убит директорът на Службата за линейки и спешна медицинска помощ на Газа, съобщи здравното министерство на анклава. Израелската армия обаче твърди, че при удара е ликвидирала високопоставен военен командир на "Хамас", предаде Ройтерс.

Здравното министерство на Газа посочва, че с убийството на Хани ал Джаафарауи броят на убитите медицински работници от началото на войната е достигнал 500. Най-малко още 300 медицински работници са били задържани.

В изявление на израелската армия се посочва, че целта на удара е бил Мохамед Салах, който е отговарял за въоръжаването на "Хамас".

"Салах участваше в проект за разработване на стратегическото въоръжение на терористичната организация "Хамас" и беше командир на няколко терористични формирования на "Хамас", които са работили по разработването на въоръжения", се казва в изявлението.

В същото време в Рафа, близо до границата с Египет, израелската армия, която пое контрола над източните, южните и централните части на града, напредва към западните и северните му райони, казват местни жители.

По думите им, израелските танкове напредват към подстъпите на бежанския лагер "Ал Мауаси" в северозападната част на Рафа, принуждавайки цели семейства да бягат към Хан Юнис и Дейр ал Балах в Централна Газа.

"Ситуацията в Тел ас Султан в западната част на Рафа остава много опасна. Дронове и израелски снайперисти вземат на прицел цивилни, които оглеждат домовете си, а израелските танкове продължават да напредват на запад към лагера "Ал Мауаси". Виждали сме как убиват хора по улиците и как окупационните войски разрушават десетки домове", каза местният жител Басам пред Ройтерс.

Израел отрича умишлено да взема под прицел цивилни и казва, че "Хамас" е виновен за цивилните жертви, защото бойците на групировката се крият в жилищни райони - нещо, което тя отрича.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови