Макрон дава на Украйна леки танкове и БТР-и Bastion, Байдън праща Bradley-та

OFFNews 05 януари 2023 в 08:55 3912 8

Bradley
БМП-та Bradley.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари на френския си колега Еманюел Макрон за решението да предаде на Украйна леки танкове и бронетранспортьори Bastion.

Държавния глава в Киев обяви това в канала си в Telegram, отбелязвайки, че е имал дълъг и подробен разговор с Макрон относно настоящата ситуация.

"Благодаря за решението за прехвърляне на леки танкове и БТР-и Bastion в Украйна, както и за активизирането на работата с партньорите в същата посока. Договорихме се за по-нататъшно сътрудничество за значително укрепване на въздушната отбрана и други отбранителни способности. Договорихме се също така да работим по прилагането на мирната формула", каза Зеленски.

Той благодари на Макрон и добави, че неговото лидерство "ускорява нашата победа".

Bastion е френски многоцелеви бронетранспортьор, произведен от Acmat.

Този вид БТР-и се доставя на държави в Африка, Близкия изток и Северна Америка.

През октомври 2022 г. стана известно, че Франция ще прехвърли на Украйна 20 колесни бронетранспортьора Bastion.

Междувременно президентът на Съединените щати Джо Байдън заяви, че се обмисля предоставянето на Украйна на бойни машини на пехотата Bradley, които да помогнат на украинците да се борят с пълномащабната инвазия от страна на Руската федерация.

Според Ройтерс Байдън е отговорил утвърдително на въпроса дали САЩ обмислят такава възможност.

Отбелязва се, че БМП Bradley, които разполагат с мощни оръдия, се използва от американската армия за транспортиране на войски в зоната на военните действия от средата на 80-те години на миналия век. Армията на САЩ разполага с хиляди такива бронирани машини, които биха могли да осигурят на украинските защитници по-голяма огнева мощ на бойното поле.

Все още не е ясно колко Bradley ще бъдат предадени на Украйна. Отбелязва се, че Съединените щати подготвят още един пакет от военна помощ за страната ни, който може да бъде обявен през следващите няколко дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

8

Рашистан-WC

05.01 2023 в 12:10

бай Пешо от Перник 7, едноклетъчен индивид, руски опорки от говорит москва. Напрегни се малко, направи опит да еволюираш невежа!

2073

7

Johnny B Goode

05.01 2023 в 10:49

Винкела, не пиши повече от едно изречение наведнъж. Много се напряга мозъчната ти клетка и става голямо мазало.

345

5

Джендо Джедев

05.01 2023 в 10:02

Оня наркоманизиран нацист Рогозин пак ще писка пред франсетата, че украинците са му цъфнали гъза с френско джепане. :D

2550

4

alfakentavur

05.01 2023 в 09:43

"Втората армия в света" от половин година буксува и отстъпва пред една "унищожена армия".
Това е прецедент не само в световната, но и в цялата Вселенска история :D

2099

3

Mateevk

05.01 2023 в 09:27

Да, в момента с Русия воюва отдавна унищожената украинска армия и стреля с три пъти унищожените Хаймарси! Колко примитивно само, но сред прости хора работи.

-1555

2

ob1

05.01 2023 в 09:23

Б@си чудото, унищожената украинска армия ви наритва посраните ватнишки задници... Скрий се зад масива на мУтрофанова, пернишка подлого!

-5840

1

Да Зеления наркоман изгори цялата военна техника която му пращаха цяло лято. За техниката на украинската армия от преди войната, вече няма и помен. Окраинската армия беше унищожена още през май месец. Сега е само НАТО с пушечно месо укри и поляци. Ще видим как колев и БТР, правени за африканската пустиня, се справят в окраинската степ :)