Македония никога няма да се съгласи с тезата, че сме ''един народ в две държави''

OFFNews 28 януари 2022 в 19:45 8541 2

Буяр Османи

Когато обсъждаме деликатни въпроси, искам ясно да повторя - никой не преговаря за идентичността! Езикът и останалите атрибути на идентичността са въпроси, които произлизат от правото на самоопределение на всеки човек, на всеки народ, на всяка етническа общност, на всяка държава и това е неприкосновено право, по-силно от което и да било друго право. По тези въпроси нито сме преговаряли, нито имаме право да преговаряме, нито някой някога ще преговаря.

Това заяви македонският външен министър Буяр Османи пред депутатите в парламентарната комисия по външна политика при представянето на хода на разговорите Скопие-София.

Османи отбеляза, че може да е имало подобни опити в миналото, когато са били излагани някои тези за "отричане на идентичността на македонците", за "един народ в две държави". Според него подобни тези са били опит да се наложи един единствен възглед за историческата истина, "но чрез един мъдър, рационален, аргументиран подход успяхме да покажем, че това са ретроградни явления, че не отговарят на ценностите на съвременната цивилизация и мисля, че успяхме в това."

Днес вече не говорим за идентичност, а единствено за подхода при утвърждаването на правото на самоопределение на всеки - в съответствие със съществуващия държавен ред и в двете държави. Това ни води до набора от политически въпроси, който доскоро беше наричан пакет 5+1, каза Османи.

Според него напоследък е започнала да се шири, както посочи той, "лека истерия, че са възможни ad hoc решения за толкова чувствителни въпроси" и че някой може сам, за една нощ, зад завесите, без знанието на гражданите да приеме каквото и да е решение или споразумение за сметка на държавни позиции, определени с декларацията на македонския парламент.

Османи подчерта, че най-чувствителните въпроси не са предмет на политически преговори, а са предмет на разговори между експертите в съвместната комисия по историческите и образователни въпроси, която, както каза той, е независим орган.

Външният министър се надява, че през следващите шест месеца Северна Македония ще изпрати нова картина на отношенията и сътрудничеството между София и Скопие, която най-напред ще бъде разпозната от гражданите, но също така и от "нашите международни приятели, които очакват от нас смели решения, достойни за две зрели държави".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

4

yoghurt

28.01 2022 в 22:22

Тук се представя като едва ли не някаква боНба. Всъщност, да, от 1944, че дори и от 1878 и берлинския конгрес насетне, народите ни се разделят.

22548

2

dolivo

28.01 2022 в 21:55

живи здрави
 
X

Да помогнем на украинските деца!