Лондон може да превърне имотите на руски олигарси в дом за украински бежанци

OFFNews 13 март 2022 в 16:47 3250 4

Домовете на руски олигарси във Великобритания могат да бъдат използвани за настаняване на украински бежанци, заяви британският министър Майкъл Гоув.

По-рано днес бе обявена нова схема „Дом за Украйна“ за прием на украински бежанци, която призовава британците да допускат в домовете си бягащи от конфликта за минимум шест месеца срещу възнаграждение от 350 паунда на месец. Министърът на изравняване на стандарта на живот Гоув пък уточни пред Би Би Си, че би желал да види в действие и друга схема, която ще позволи използването на недвижимото имущество на санкционираните олигарси за хуманитарни и други цели.

Той уточни, че това ще е труден въпрос от чисто правна гледна точка и не става дума за постоянно конфискуване на тези имоти. Но ако върху даден руски гражданин са наложени санкции и подкрепя Путин, той няма право да използва дома си или да печели от това, така че правителството може да го използва, за да помогне на нуждаещите се от подслон.

Според наложените санкции олигарсите нямат право да продават домовете си на Острова. Същото се отнася и за собственика на футболен клуб Челси Роман Абрамович.

На въпрос готов ли е да пусне украински бежанци в дома си Гоув отговори утвърдително. Правителството обаче е остро критикувано по въпроса за бежанците, защото въпреки всички добри намерения, тежкият визов режим спира украинците и до момента са издадени само малко над 1000 визи при подадени десетки хиляди молби.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-8580

4

Васе7,
не бъди толкова сигурен. Все пак Рассия обявява дефолт веднъж на 20 години и са си опекли работата БП.

10212

3

Човека

13.03 2022 в 18:51

Васе, изтрий си нослето.

-240

2

редовно четящ

13.03 2022 в 17:12

Дано тази добра идея се осъществи.

-1580

1

Bace7

13.03 2022 в 17:10

Абсолютно съм сигурен, че Бритиш петролиум има достатъчно имоти и бази в Русия, които да приютят хиляди бежанци от Донбас...