Как всеки може да поиска безопасна евакуация на хората в Алепо

OFFNews 15 декември 2016 в 11:27 3037 2

Снимка Reuters

Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" призова хората да настояват за безопасна евакуация на жителите на Алепо. 

В този момент хората в източната част на Алепо публикуват думите си на сбогуване онлайн, след като правителствените сили взеха контрола над града. Вместо да им бъде осигурен безопасен път за евакуация, те са блокирани, измъчвани или екзекутирани. 

Всяка секунда е важна. 

Животът на десетки хиляди хора е в ръцете на руското и сирийското правителства. 

Отделете две минути, за да поискате безопасна евакуация за хората, блокирани там сега, и изпращането на наблюдатели от ООН, които да следят евакуацията и да защитят хората, пишат "Амнести". 

Те призовават всеки да изпрати съобщение чрез форма на сайта им, с която се включва в подписка в подкрепа на тези искания. 

Автоматичният текст, който се изпраща, гласи: 

Настоявам спешно: 

да направите възможна евакуацията на цивилни и да осигурите безопасен път за хуманитарна помощ в източната част на Алепо, за да може жизненонеобходимата помощ да достигне до тези, които имат нужда от нея;

да позволите на наблюдатели на ООН спешно да тръгнат към Алепо, за да се уверят, че цивилните и предалите се бунтовници да бъдат защитени от екзекуция, арести, изчезвания, мъчения.

Във вторник беше подписано споразумение за безопасна евакуация на цивилни и бунтовници от източната част на Алепо, което трябва да влезе в сила вчера. 

Армията на Асад обаче продължи да настъпва, а жителите на града останаха в капан. 

ООН съобщи, че сирийските правителствени сили влизат по домовете в града и убиват цивилни, включително жени и деца в целта си да заличат бунтовниците.

Споразумението за евакуацията трябваше да влезе отново в сила днес, но отново има съобщения за атаки срещу цивилни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови