Владимир Чуков за Алепо: В никакъв случай не можем да кажем, че това е краят на войната

Неспособността на опозиционните групировки да се обединят е основната причина да рухнат толкова бързо, твърди арабистът

Иван Ел Меграби 15 декември 2016 в 10:40 7901 1

Победата на силите на Башар Асад в Алепо не само не слага край на войната в Сирия, но и поставя въпроса за разделението на близкоизточната страна, заяви арабистът проф. Владимир Чуков в интервю за OFFNews.

Той коментира какви ще са последиците от превземането на града от ръцете на бунтовниците и как една от най-значимите победи за режима ще се отрази на хода на войната, като описва какво следва оттук нататък, включително и с постигнатото споразумение за евакуация на цивилни и бунтовници от Алепо:

"Много ясно се очертаха двата лъча, които ще бъдат направени за извеждането на тези няколко десетки хиляди бойци, мирни граждани и семействата на бойците. Единият ще бъде на запад – той традиционно винаги е съществувал. На запад се намира Идлиб и там ще бъдат изведени част от мирните граждани и също така един коридор, който ще бъде на север, като турските власти вече обявиха, че ще бъде изграден един бежански лагер за 80 000 човека. Този лагер вероятно ще бъде предвиден за онази група от бойците, които ще бъдат включени в операцията „Ефратски щит“, която буквално гори на няколко десетки километра от Алепо. Следващата гореща точка се предполага, че ще бъде град Ал-Баб на 12 км източно от Алепо", казва той.

Арабистът смята за "предопределена" победата на правителствените сили в Алепо и подчертава значимостта на втория по големина град, който е и икономическата столица на Сирия. 

"Просто Русия и коалицията, която е водена от нея, успяха да сломят съпротивата на бунтовниците. Но нека да кажем следното: това беше предопределено. В началото на годината беше посочено, че Алепо е стратегически град – втори по големина, икономическата столица на Сирия, с най-голям дял от БВП. Тя е иманентна част от това, което наричаме Полезна Сирия или Западна Сирия", коментира Чуков.

Въпреки че отбеляза значимостта на постижението на правителствените сили, специалистът е категоричен, че победата в Алепо далеч не слага край на конфликта и поставя въпроса за разделението на сирийските териториите:

"В никакъв случай не можем да кажем, че това е краят на войната, напротив. Според мен тази победа много ясно демаркира разделянето на Сирия на две части: западната част, която ще остане под контрола на правителството и източната част, чиято съдба оттук насетне ще бъде поставена на карта. Доказателство в това отношение е отстъплението на правителствените войски, включително на руските части, от град Палмира. Доказано беше просто, че те са отстъпили тези части от провинция Хомс. Сирия беше разделена. Оттук насетне усилията ще бъдат насочени към съседната провинция Идлиб между Алепо и Латакия и също така град Дума, който е под контрола на опозицията в провинция Дамаск."

По думите му за източната част още веднъж се поставя въпросителна кой ще превземе позициите на "Ислямска държава". Чуков допълва, че има много официални и задкулисни политическите, дипломатически контакти и договорки.

"Каква ще бъде съдбата на Източна Сирия? Дали тя ще се превърна в част от една по-сложна, по-гъвкава, по-децентрализирана единна сирийска държава, такава каквато предлага ЕС?", на тези два въпроса акцентира Чуков и обръща внимание на представения от върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи Федерика Могерини план за трансформиране на структурата на Сирия и децентрализацията й.

Запитан за следващите действия на режима, борбата с "Ислямска държава" и Палмира, върху която джихадистите успяха да възстановят контрол, Чуков заяви, че според него в случая става въпрос за отстъпление на правителствените сили, съобразено с вътрешни граници и споразумения. 

"Да, това е въпрос на тълкуване. Според мен по-скоро е отстъпление и съобразяване с тези начертани вътрешно-конфесионални геополитически кантони. Нека да кажа фактите – това, което излезе полево, е че още три или четири дни преди настъплението на джихадистите от „Ислямска държава“ към Палмира правителственият контингент, включително и руснаците, са отстъпили своите позиции", заяви Чуков и допълни, че разликата в броя на войниците и джихадистите е показателна - 200-300 джихадиста срещу цял контингент от 6000 хиляди сирийски редовни войски. Това не е нещо ново, казва арабистът и припомня първоначалното превземане на града от ислямистите през 2015 г., когато отново сирийската армия се изтегля.

"Очевидно има договорка, че Палмира няма да бъде част от т.нар. Полезна Сирия, т.е. няма да бъде част от Западна Сирия и тук вече са в ход очевидно споразуменията", смята той. 

Според него остават и въпроси без отговор като тези кой ще наследи „Ислямска държава“, докъде ще се простират границите на контролираната от Дамаск територия и респективно каква ще бъде територията на Източна Сирия, каква конституция ще има, какви ще са отношенията, дали ще има децентрализация, дали ще има федерална структура и каква ще бъде съдбата на Башар Асад.

Чуков обръща внимание и на отношенията между САЩ и Русия и промяната, която може да внесе администрацията на Доналд Тръмп, особено с номинирането на изпълнителения директор на ExxonMobil Рекс Тилърсън, който е близък с Владимир Путин, за поста държавен секретар. Докато екипът на Тръмп няма желание да работи съвместно с Иран и дори се обяви за отменяне на постигнатата сделка за ядрената програма на страната, Русия продължава сътрудничеството си с ислямската република. В подкрепа на протовопоставящите се позиции арабистът посочва подписаното споразумение за сътрудничество между Газпром и Иранската национална петролна компания.

"Русия трябва да избира Съединените щати или Иран. Това е нещо, на което ние към днешна дата ние не можем да отговорим", казва той и допълва: "Рулетката е много силно завъртяна и един от секторите се нарича Сирия."  

Като чисто позиционно определя той подобряването на отношенията между Русия и Турция, които имат коренно различни интереси що се отнася до бъдещето на Сирия.

"Това е едно позиционно подобряване на отношенията, едно възстановяване на отношенията отпреди свалянето на самолета (сваления от Турция руски Су-24 през ноември 2015 г. - бел. ред.) , но в никакъв случай не става въпрос за топли приятелски взаимоотношения. Просто взаимоотношения между източни държави. На изток, за разлика от на запад, политиката и икономиката невинаги въртят заедно. Когато имаме лоши политически отношения, това автоматично рефлектира върху икономиката, но на изток не е така и се внасят нюансите в самата политика", казва Чуков.

"Ако погледнете превземането на Палмира, турската страна реагира много силно, защото след изтеглянето на руско-сирийския контингент те са оставили във военните складове оръжия, противотанкови установки, ПВО установки, т.е. ракети земя-въздух. Нещо, което веднага може да бъде използвано от джихадистите в отбраната на град Ал-Баб. Това са оръжия за „Ислямска държава“ срещу Турция. Турската страна подозира, че това е маньовър от страна на Русия в желанието да изтласка и да спре „Ефратски шит“, без разбира се да го заяви", коментира той.

Като причина за поражението на опозицията в Алепо Чуков посочва тяхната неспособност да се обединят и фактът, че воюват не само срещу режима, но и помежду си. Според него Русия е успяла "с железен юмрук" да преструктурира силите в проправителствената коалиция, но няма външна сила, която да направи същото с опозицията.

"Те се бият срещу Башар Асад и помежду си. Не са в състояние да направят единно командване и очевидно е, че няма външна сила, която да им наложи този авторитет , което Русия направи спрямо иранските, спрямо шиитските , спрямо сирийските войски", казва той. 

Според него е възможно, както се лансира като теза, бунтовниците да преминат към стратегия на партизанска война, каквато прилагат ислямистите, но предстои да стане ясно какви са резултатите от такъв ход. Поле за експериментиране с новата тактика се явява съседната провинция Идлиб, смята Чуков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови