Израел очаква Омикрон да донесе стаден имунитет, Германия - да облекчи здравната система

OFFNews 02 януари 2022 в 13:42 7498 1

Снимка Pixabay

Скокът на инфекциите с Омикрон варианта на коронавируса може да допринесе за това Израел да постигне стаден имунитет. Това каза днес генералният директор на министерството на здравеопазването Нахман Аш, цитиран от БТА.

Бързо разпространяващият се вариант Омикрон доведе до рекордна заболеваемост в света. Между 24 и 30 декември бяха регистрирани средно по малко над 1 милион инфекции на ден. Смъртните случаи обаче не се увеличиха, което вдъхва надежда, че новият вариант не е толкова смъртоносен.

В Израел заразата набира скорост, инфекциите се очаква да достигнат рекордни нива в близките 3 седмици. Резултатът от това може да е постигането на колективен имунитет, каза Аш в ефира на местно радио.

"Броят (на заразените) трябва да е много висок за постигането на стаден имунитет. Това е възможно, но не искаме да го постигаме с много инфекции. Искаме да стане в резултат от много ваксинации", каза той.

Около 60 на сто от 9,4-милионното население в Израел са напълно ваксинирани.

Омикрон вариантът на коронавируса може да облекчи натиска върху здравната система в Германия, ако се окаже, че предизвиква по-леко заболяване, заяви председателят на асоциацията на старшите лекари в болниците Михаел Вебер, цитиран от Ройтерс и БТА.
Вебер каза за в. "Велт ам зонтаг", че коронавирусът вече няма да е заплаха за здравната система, ако Омикрон стане доминиращ негов вариант, както се случи в Южна Африка, Великобритания и Дания и ако инфекциите са предимно леки, както в тези страни.
Здравният министър Карл Лаутербах също изрази оптимизъм, че Омикрон изглежда по-малко опасен от предишните варианти, но отбеляза, че той все пак представлява риск за по-възрастните и за неваксинираните.

"Първата ваксинация драстично намалява риска от смърт само след 14 дни. Призовавам хората да се ваксинират", каза Лаутербах пред в. "Билд ам зонтаг".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews