ISW: Кървавите битки за Бахмут продължават, руснаците пак влязоха в капан

Подготвяме нова контрамярка, 6 милиона украинци са без ток, обяви Зеленски

OFFNews 01 декември 2022 в 07:38 8718 2

Бахмут

Снимка facebook.com/pavlokyrylenko.donoda

Бахмут е под постоянен вражески обстрел

Кървавите битки за Бахмут продължават, въоръжените сили на Украйна дават отпор на руснаците, които отчаяно се опитват да постигнат успех. Окупаторите обаче не осъзнават, че отново са попаднали в капан. 

Това обясняват анализаторите от Института за изследване на войната (ISW) за дългата и ожесточена битка за Бахмут. 

"Руските усилия около Бахмут показват, че руските сили изобщо не успяват да си извлекат поуки от предишни боеве с много жертви, фокусирани върху цели с ограничено оперативно или стратегическо значение. За шест месеца те постигнаха увеличение само с около няколко километра наведнъж, коментират експертите.

Според тях войските на нападателите често се оказват в капан в малки градове.

"Този модел на операции много напомня предишните опити на руснаците да превземат Северодонецк и Лисичанск в началото на войната. Дори ако руските войски продължат да напредват към и в рамките на Бахмут и дори да принудят към контролирано изтегляне на украинците от града, самият Бахмут им предлага малко оперативно предимство. Разходите, свързани с шест месеца брутални, упорити и изтощителни битки около Бахмут, далеч надхвърлят всяко оперативно предимство, което руснаците биха могли да спечелят от превземането на Бахмут. От друга страна, руските офанзиви около Бахмут поглъщат значителна част от наличната руска бойна мощ, което потенциално улеснява продължаването на украинските контраофанзиви другаде“, казват от ISW.

Анализаторите смятат, че успехите на руснаците са незначителни. Освен това руснаците твърдят, че са превзели Белогоровка, но ISW не вярва на това. По-рано анализаторите на ISW вече съобщиха, че са напреднали южно от Бахмут, но няма да могат да обкръжат града. Незначителните успехи на руснаците, които те заявяват с такава гордост, по никакъв начин не променят ситуацията на фронта. 

Украйна подготвя нови решения, за да попречи на Русия в бъдеще да манипулира вътрешния живот в страната. "Анализираме намеренията на окупаторите и подготвяме нова контрамярка, която ще е по-мощна от настоящото противодействие. Около 6 милиона абонати в повечето региони на страната и в Киев нямат достъп до електричество. Ситуацията продължава да бъде много трудна в столицата, както и в областите Киев, Виниця, Лвов, Одеса, Хмелницки и Черкаси", посочи украинският държавен глава Володимир Зеленски. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

2

Джендо Джедев

01.12 2022 в 10:23

В Рашка човешкият живот се цени по-малко от тоалетна чиния. Дреме им на Батюшката и велможите около него, че алкашите мрат като мухи. Важното е да се пробват да занесат на Батюшката поне една добра новина.

2805

1

Едър Вредител

01.12 2022 в 08:54

Новия химн на руските танкисти: откраднах си биде за Улан Уде