Хакери откраднали 148 млрд. евро от потребители през 2017 г.

OFFNews 24 януари 2018 в 10:44 2116 0

Хакери са откраднали около 148 млрд. евро от потребители през 2017 г., сочи доклад на компанията за киберсигурност Norton, цитиран от "Гардиън".

Общо около 978 млн. души по света са станали жертви на киберпрестъпления, като всеки е прекарал средно два работни дни, за да се погрижи за последствията.

В повечето случаи атаките са били нискотехнологични - когато се правят опити потребителите да бъдат измамени сами да разкрият лична информация. 

Според доклада много от потребителите не се грижат достатъчно за сигурността си.

Данните от проучване на компанията за киберсигурност показват, че засегнатите често са относително квалифицирани, но показват небрежност, когато са онлайн.

Най-често срещани грешки са споделяне на пароли с други хора или използване на една и съща комбинация от букви и цифри за няколко различни акаунта. 

Според доклада 23 млн. германци са станали жертва на киберпрестъпления през 2017 г. 7% от германските потребители са били жертва на зловреден софтуер с искане на пари, за да им се отблокира личната информация, а около един на всеки десет жертви са плащали откупа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews