ФСБ задържа трима осмокласници за повреждане на жп линия

Тийнейджърите могат да бъдат обвинени за саботаж или тероризъм

OFFNews 30 януари 2023 в 13:08 3553 1

служба

Снимка ТАСС

ФСБ

Служители на Федералната служба за сигурност са задържали трима тийнейджъри от Чехов, близо до Москва, които са повредили железопътната линия на прелеза в посока Курск, съобщи Интерфакс. Тримата са осмокласници.

Според ФСБ момчетата са получили инструкции по Телеграм, след което "пристигнали на определеното място и са изпълнили нарежданията на нарушителите, като са заснели незаконните си действия с мобилен телефон, за да потвърдят факта на престъплението и да получат пари за него".

Въпросът за тяхното наказателно преследване е в процес на решаване: повреждането на железопътните линии може да бъде квалифицирано по член 205 от Наказателния кодекс "Терористичен акт" или по член 281 от Наказателния кодекс "Саботаж" (което се наказва със затвор от 12 г., ако е извършено от група).

На 18 януари трима тийнейджъри на възраст между 17 и 19 г. бяха задържани в Улан-Уде. Според следователите те два пъти подпалват железопътно оборудване и се опитват да обезвредят няколко релейни шкафа, в които се намира оборудването в района на гара Дивизионна, близо до военно поделение 46108, където е базирана Пета гвардейска танкова бригада. Заради подпалването товарните влакове закъсняват с 40 минути. Образувано е наказателно дело за саботаж.

На 29 декември 2022 г. Владимир Путин подписва закон, с който в руския Наказателен кодекс се добавят три нови члена: "Подпомагане на саботажна дейност" (член 281.1 от Наказателния кодекс), "Обучение с цел саботажна дейност" (член 281.2 от Наказателния кодекс) и "Организиране на саботажна общност и участие в нея" (член 281.3 от Наказателния кодекс), като максималното наказание е доживотен затвор.

Един от авторите на закона, Василий Пискарев, ръководител на комисията на Думата по сигурността и борбата с корупцията, заяви на 14 декември, че през 2022 г. броят на саботажите рязко се е увеличил до 21 (през 2021 г. е регистриран само един) - "затова е необходимо да се предприемат строги законодателни мерки", напомня "Важные истории".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови