Франция ще обучи и оборудва 2000 украински войници

Париж ще изпрати в Украйна ПВО системи Кротал, още гаубици Сезар и ракетни установки земя-земя

OFFNews 16 октомври 2022 в 08:45 2898 2

Сезар
Артилерийска установка CAESAR.

Франция ще приеме на своя територия до 2000 украински войници за обучение, заявява френският министър на въоръжените сили Себастиан Лекорню в интервю за вестник „Le Parisien”, публикувано вчера и цитирано от АФП.

Войниците ще бъдат зачислени за няколко седмици към френски военни подразделения, като обучението им ще бъде на три етапа, обяснява министърът. Първо ще преминат курс по обща бойна подготовка, после по изисканите от Киев специални умения, като логистика, и накрая обучение по предоставената материална част.

Освен това Франция ще достави на Украйна системи за ПВО „Кротал”, добавя Лекорню, уточнявайки изявление от сряда на президента Еманюел Макрон. По думите на министъра предстои да бъде определено колко от 12-те системи „Кротал”, с които разполага сега Франция, ще бъде пратени на украинската армия.

Пред „Le Parisien” Себастиан Лекорню припомня, че от началото на конфликта Париж е пратил на Киев 18 гаубици „Сезар” и се готви да достави още шест, като обсъжда и доставката на ракетни установки „земя-земя” за залпов огън в отговор на молба от украинска страна, предаде АФП, цитирана от БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1655

2

ob1

16.10 2022 в 14:49

Който иска мир не нахлува в чужда страна. Най-бързо войната ще спре, ако малоумният джуджак си изтегли ордата. Ако се бави още белите знаменца ще му трябват на него.