Форбс подреди класация на приятелите на Украйна, България я няма в топ 20

Красимир Крумов 01 юни 2022 в 22:15 9501 8

Приятелите на Украйна

Снимка OFFNews

Класацията на най-приятелските на Украйна страни е съставена по 11 критерия. България липсва в обявения топ 20.

Украинското издание на "Форбс" състави ранглиста на приятелите на Украйна с помощта на критерии, включващи размера на оказаната помощ, броя на изгонените руски дипломати, отношението на държавните лидери – президенти и премиери, и относителния дял на помощта за Украйна спрямо брутния вътрешен продукт. България липсва в списъка, който съдържа 20 страни.

"Форбс" е използвал общо 11 критерия за анализ на действията на националните правителства след 24 февруари и на тази база е определил списъка с най-приятелските за Украйна държави. Оценката отразява подкрепата от правителствата, която не винаги е еднозначна на подкрепата на болшинството от гражданите, посочват от изданието. Така например правителството на Грузия, независимо от многохилядните демонстрации в подкрепа на Украйна, не е предприело мерки срещу държавата-агресор.

Мото на класацията е „Не с думи, а с дела“, което напомня „Дела трябват, а не думи“ на Васил Левски.

С най-висок рейтинг на приятелство е Полша с 97 от 100 възможни пункта. Страната е изразила принципна подкрепа за Украйна при гласуването в Генералната асамблея на ООН за изтегляне на руските войски от Украйна, въвела е санкции срещу Русия, закрила е за руски самолети въздушното си пространство, включена е от Русия в списъка на вражеските страни, признала е извършването на геноцид от страна на Русия срещу Украйна, изгонила е 45 руски дипломати, помощта за Украйна се изразява в 3.1 милиарда долара, за подпомагане на Украйна е изразходвала 0.46 процента от брутния си вътрешен продукт, а в Киев посещения са направили и президентът и премиерът, друг критерий при оценяването (в сряда премиерът Матеуш Моравецки пристигна за втори път в Украйна, това не е отразено в класацията).

Второто място е за САЩ, трето за Естония, следват Латвия, Канада, Литва, Великобритания, Словакия, Чехия, Португалия, Испания, Франция, Дания, Норвегия, Германия, Хърватия, Финландия, Словения, Италия, Румъния. С най-нисък рейтинг на приятелството – 69 е Румъния, която не признава действията на Русия за геноцид, оказаната помощ е за 0.2 милиарда долара.

В ранглистата е взета предвид и съпротивата на отделните страни срещу налагането на санкции на Русия. За страни приятели на Украйна се считат тези, които са изкарали поне 40 пункта. Общият брой на тези страни е 40, но изданието не посочва класация след 20-то място.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

8

pisnamiotmutri

02.06 2022 в 15:51

Президент и 5 партии в парламента са подчинени на Русия. Да не говорим за водещи медии и институции. ПП с това наследство работи

2099

7

Mateevk

02.06 2022 в 11:00

Хайде по-полека със сравненията! Да бяхме почнали първо с отношението на Левски към Русия, после през истината за македонските революционери, вкл. Ванчо Михайлов, обявяван сега от РСМ за най-големия фашист, после през фактите за живота и дейността на Бандера, прекарал 3,5 години във фашистки концлагер през ВСВ и отказал после да сътрудничи на немците и тогава да стигнем до мракобесната идеология в наше време, която е тъждествена на Путинизма като теория и практика. Фактите имат значение, само с лепене на етикети няма да стане!

-5531

5

Ран Босилек

02.06 2022 в 07:21

България подкрепя операцията на Русия, само 10% са заблудени какво представлява режима в Киев. Имаше класация в която се подреждаха страните подкрепящи Русия и там бяхме на първо място.

2051

4

Propaganda

02.06 2022 в 05:52

При близо 15% български, уж, боклуци, подкрепящи расия...друго не може да очакваме.

-1495

3

zuIjin

01.06 2022 в 23:52

След като има келеши дето гласуват за Копейката и Бсп така ще е.

10298

2

AntiZ

01.06 2022 в 23:16

Трудно ще се впишем в каквато и да е класация за морал, достойнство, съпричасност, подкрепа и състрадание! С тази боклучава орда в парламента, с преZидент, докаран от КГБ-ста Решетников, с циганина от Варна копейкин, с КУРнела, простака от Банкя, че и за капак, корпорацията ДпС, какво да очакваме? Няма ни никъде, защото толкова можем! Доказа го и онази чорлавата вчера! На български и на украински...

4038

1

Moirae

01.06 2022 в 22:47

О, Левски е много далеч и нагоре спрямо масовия българин. Той до голяма степен си е оставал сам, сам да си носи борбата и мъките. Докато българинът и днес продължава да не се вълнува от правдаи това, което е истинска свобода. Вместо това се оглежда кой има по-големи мускули и умее да лъже.
 
X

Да помогнем на украинските деца!