Девет етиопски групи в антиправителствен алианс

OFFNews 05 ноември 2021 в 12:51 1002 0

Снимка Pixabay

Девет антиправителствени фракции ще сформират в петък съюз, за да настояват за политически преход в Етиопия, съобщиха две от групите, оказвайки още по-голям натиск върху министър-председателя Абий Ахмед, докато бунтовническите сили напредват към столицата, предаде Ройтерс.

Няколко от групите разполагат с въоръжени бойци, въпреки че не е ясно дали всички имат такива.

Две от тях - Армията за освобождение на Оромо (АОО) и Демократичното движение на Агау (ДДМ) са потвърдили пред Ройтерс, че съобщението за съюза е истинско.

Обединението е наречено Обединен фронт на етиопските федералисти и конфедералисти и включва Народния фронт за освобождение на Тиграй, който от една година се бори срещу правителството на Абий във война, в която загинаха хиляди хора и повече от два милиона бяха принудени да напуснат домовете си.

Далеч от медийното внимание Етиопия потъва в гражданска война

Фронтът се създава, "за да се обърнат вредните последици от управлението на Абий Ахмед върху народите на Етиопия и извън нея", заявяват групите. Според тях обединението е "признание за голямата необходимост от сътрудничество и обединяване на силите за безопасен преход".

Африканските и западните държави призовават за незабавно прекратяване на огъня в Етиопия, след като северните сили от Тиграй заявиха, че са напреднали към столицата тази седмица.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви в четвъртък, че конфликтът в Етиопия трябва да приключи и незабавно трябва да започнат мирни преговори без предварителни условия с цел прекратяване на огъня.

Още за конфликта в Етиопия

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови