Държавният департамент: САЩ може да не продължат да подкрепят Украйна на нивата от 2022 и 2023 г.

OFFNews 05 януари 2024 в 10:48 8180 6

Матю Милър

Снимка БТА/АП

Говорителят на Държавния департамент Матю Милър

САЩ се ангажират да подкрепят Украйна "колкото е необходимо", но това не означава, че нивото на подкрепа ще остане високо, както през 2022 и 2023 г., каза говорителят на Държавния департамент Матю Милър на пресконференция на 4 януари.

САЩ водят продължаващ дебат относно одобреното ново финансиране за Украйна. Републиканците в Сената блокираха законопроект, който предвиждаше помощ от 61 милиарда долара за Украйна, в началото на декември.

Седмица след това президентът Джо Байдън заяви, че САЩ ще продължат да подкрепят Украйна "докато може".

Коментарите на Милър идват, след като други американски служители признаха, че по същество не са останали пари за помощ за Украйна, ако Конгресът не предприеме законодателни действия.

На въпрос на репортер дали политиката на САЩ е да подкрепят Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, Милър потвърди, но добави, че това не означава, че ще продължат да ги подкрепят на същото ниво на военно финансиране, както през 2022 г. и 2023 г.

"Не смятаме, че това трябва да е необходимо, защото целта е в крайна сметка Украйна да стъпи на собствените си крака и да изгради своя собствена промишлена база и собствена военна промишлена база, за да може както да финансира, така и да придобива боеприпаси сама", заяви говорителят.

Милър съобщи, че няма "никакво напрежение" между неговите коментари и тези, направени от държавния секретар Антъни Блинкен през декември. 

Тогава Блинкен каза, че „трябва да помогнем на Украйна да премине през следващия период от време, да премине през тази зима, да премине през пролетта и лятото“, но не каза изрично, че помощта на САЩ ще намалее след това. Той също така не спомена, че нивото на финансиране на Украйна през 2024 г. ще бъде по-малко от предишните години.

Украйна се съсредоточава все повече върху увеличаването на вътрешния си военно-промишлен капацитет, който президентът Володимир Зеленски каза, че се е утроил през 2023 г.

Съюзниците на Украйна също обещаха помощ в процеса.

Изпълнителният директор на германския производител на оръжие Rheinmetall Армин Папергер каза на 2 декември, че компанията планира да построи първите бронирани превозни средства на място в Украйна през лятото на 2024 г.

По-късно през декември официални представители на Украйна и САЩ подписаха декларация за намерение за съвместно производство на оръжия.

Все пак не е ясно как украинското вътрешно производство ще запълни празнината, създадена от намаляването на военната помощ от САЩ.

Външният министър Дмитро Кулеба каза на 3 януари, че „нямаме план Б (ако помощта от САЩ приключи), ние сме уверени в план А“.

"Украйна винаги ще се бори с предоставените ѝ ресурси“, добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

500

8

781000

06.01 2024 в 09:30

Ами това е то, демокрацията. Спират помощта във война, за чието начало помогнаха доста активно през 2014. Но да си спомним Ирак - как са там нещата, установи ли се вече демокрацията ?

-1695

6

Mladen Nikoloff

06.01 2024 в 07:07

1215, американското население , малко над 80% от него, е категорично против "празни чекове" докогато има нужда за Украйна. 65% са против предоставянето на оръжия, които могат да стрелят в руска територия, а 52% са против предоставянето на всякакви оръжия.
Според принципите на демокрацията, политиците трябва да изпълняват ролята на гражданите, които ги изпращат там.
В противен случай, ако политиците си правят каквото си искат и не слушат гражданите, няма да е демокрация, а ще е диктатура. Ще бъде като в Русия.

625

5

1215

05.01 2024 в 15:39

Напоследък разочарованието от републиканската партия на САЩ силно расте.Тесногръди червени вратове се оказват сегашните им политици.Преди 60-70 години щяха да разкъсат жив комунист или руски цървул.А са в състояние да залеят Украйна с далекобойни и какви ли не оръжия.Тази излагация я правят основно за електората-полу грамотни и безхаберни селяни .Много жалко.

723

3

user4eto

05.01 2024 в 12:39

"докато може"
Значи, докато републиканците за пореден път в историята не ******* нещата.

400

2

демотиватор

05.01 2024 в 12:32

А САЩ, както знаем, са се подписали за гарант на сигурността и териториалната цялост на Украйна (в оня меморандум с Англия, и да, също и с Рашата).
И има най-големия военен бюджет в света.
Какво значи "докато може" ?!?

345

1

Джендо Джедев

05.01 2024 в 11:22

Горкият Рейгън! Как ли се пляска по челото като гледа какви л@йна го наследиха в Републиканската партия...
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки