Четири лапи ще спасява животни в Судан

OFFNews Последна промяна на 24 януари 2020 в 14:46 1209 0

Международен екип с българско участие ще окаже спешна помощ на оцелелите животни в зоопарка "Ал Кураши" в суданската столица Хартум. През уикенда бяха публикувани в социалните медии снимки на изнемощелите от глад лъвове в зоопарка, които предизвикаха огромно общестено възмущение и загриженост по целия свят.

Според информация от местни любители на животните зоопаркът не получава достатъчно средства от властите, за да осигури изхранването на обитателите и това е довело до изключително тежкото им състояние. Макар местни лекари и активисти да са опитали да окажат помощ на бедстващите животни, една от лъвиците е починала през уикенда, а друга остава в критично състояние. Освен оцелелите четири лъва, в зоопарка "Ал Кураши" се отглеждат още хиени, орли, костенурки и змии.

Кампанията за спасяването на животните, подета от судански активисти, накара властите да обърнат внимание на проблема и да потърсят решение със съдействието на опитните експерти на Четири лапи. Екип от специалисти от Австрия, Германия, Франция, Холандия и България, воден от опитния ветеринарен лекар д-р Амир Кхалил, вече пътува към Судан по покана на правителството на африканската държава и в следващите дни ще извърши детайлен медицински преглед на животните, ще окаже неотложна помощ и лечение, ще осигури правилното им изхранване и съвместно с местния отдел за дива природа към Министерството на вътрешните работи на Судан ще търси най-доброто дългосрочно решение за животните. Очаква се експертите на Чеатири лапи да бъдат поканени да направят оценка и на други зоопаркове в Судан.

Четири лапи е една от малкото организации за защита на животните с опит в оказването на помощ за животни в държави, засегнати от военни конфликти или политическа нестабилност. През последните три години екипи на организацията спасиха бедстващи животни от зоопаркове в Мосул (Ирак), Алепо (Сирия) и Ивицата Газа.