Британското разузнаване се присмя на парада в Москва

Единственият танк, който мина по Червения площад бе по-стар от руския президент Владимир Путин

OFFNews 10 май 2023 в 11:47 10720 3

танк
Танк по-стар от Путин.

Традиционния парад по случай Деня на победата на Червения площад в Русия разкри проблемите, които военните имат с оборудването и стратегическите комуникации. Това обясняват от британското разузнаване.

В новия си преглед на бойните действия в Украйна от Лондон съобщават, че на парада са участвали повече от 8000 души, но повечето от тях са били спомагателни паравоенни формирования и кадети за военно обучение.

"Единственият личен състав от редовните войски, участвал в парада, бяха контингенти от железопътни войски и военна полиция", подчертава британското разузнаване и добавя, че единственият танк в парада е бил музеен експонат Т-34. Тези машини "батковци" на руския президент Владимир Путин. Те са на повече от 80 години и са били модерни по време на Втората световна война. 

Освен това на парада не участваше авиация.

"Въпреки тежките загуби в Украйна, Русия можеше да изпрати повече бронирани машини. Кремъл вероятно се въздържа от това, защото иска да избегне вътрешни критики относно приоритета на парадите пред военните действия", смятат анализаторите.

Руските власти традиционно провеждат военен парад на Червения площад на 9 май. Преди това той се провеждаше в голям мащаб, но през последните години постепенно намалява. И тази година той беше рекордно кратък, като отне само 45 минути във времето.

След анексирането на Крим през 2014 г. все по-малко световни лидери присъстваха на парада на Путин. Тази година присъстваха само президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев, президентът на Киргизстан Садир Джапаров, президентът на Узбекистан Шавкат Мирзоев, президентът на Таджикистан Емомали Рахмон, президентът на Туркменистан Сердар Бердимухамедов и премиерът на Армения Никол Пашинян и лидерът на Беларус Александър Лукашенко.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1655

3

ob1

11.05 2023 в 22:10

С прашки не воюват все още, но с лопатки вече сме ги виждали..
А орка долу с Посейдоните - смеят ли?

1000

2

Българин завинаги

11.05 2023 в 21:29

Според британското разузнаване ракетите и боеприпасите на Русия отдавна са свършили. Нещо не се чува руснаците да воюват с прашки.

616

1

Ravel

11.05 2023 в 12:33

Ако британското разузнаване смята, че руското оръжие е достойно за присмех, това е грешна теория. Русия има достатъчно танкове за парад не само в Москва, но за паради в Берлин, Лондон и Париж в едно европейско турне. Искандер М , Ярс и Сатана ще ги достави директно по въздуха. Посейдоните обаче няма да ги видят. Те са до острова на 1000 метра под водата . Един отпред и един отзад.