Британското разузнаване: Иранските дронове не оправдават руските очаквания

OFFNews 12 октомври 2022 в 10:40 4278 3

дрон

Снимка mezha.media/

Шахед-136

Британското министерство на отбраната смята, че иранските безпилотни самолети, на които разчита Русия във войната срещу Украйна, не оправдават очакванията. 

В днешния си доклад, цитиран от Би Би Си, министерството отбелязва, че Кремъл използва произведени в Иран безпилотни летателни апарати поне от август тази година. Това са предимно дронове камикадзе от типа Shahed-136.

Русия е използвала този тип при масираните въздушни удари на 10 октомври. Генералният щаб на украинската армия съобщи по-рано, че Москва е изстреляла общо 86 безпилотника Шахед-136, около 60% от които са били унищожени във въздуха.

Този вид дронове се движат с ниска скорост на малка височина, което ги прави лесна мишена за противовъздушната отбрана. В същото време е реалистично да се предположи, че Русия е постигнала известен успех в нанасянето на удари по някои от целите, се посочва в доклада.

Въпреки заявения обсег от 2500 км, Шахед-136 могат да носят само малко количество експлозиви. Малко вероятно е то да е достатъчно за удари в дълбочина, за които Русия възнамерява да ги използва.

Като се има предвид, че руската бойна авиация продължава да участва много ограничено в операциите над украинска територия, липсата на стабилни, устойчиви и точни възможности за нанасяне на удари изглежда е една от най-големите слабости на руските бойни способности в Украйна, пише в доклада на британското военно министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

2

Johnny B Goode

12.10 2022 в 14:06

Не си доразбрал бе Евро.
Всичко си им е наред на рашките. Напредват, тези дни ще влизат в Киев.
 
X

Да помогнем на украинските деца!