Белгия отказва убежище на Пучдемон

OFFNews 30 октомври 2017 в 09:41 3708 1

Белгийският премиер Шарл Мишел отхвърли предположението на държавния секретар по убежището и миграцията Тео Франкен Брюксел да даде политическо убежище на лидера на каталунските сепаратисти Карлес Пучдемон. Подобна възможност „абсолютно не влиза в дневния ред на страната“, каза Мишел пред телевизия RTBF и призова Франкен „да не налива масло в огъня“.

"Такива приказки не изразяват позицията на правителството и само влошават положението в региона. Трябва да успокоим хората, а не да ги дразним още повече“, коментира и вицепремиерът Александър де Кру,  цитиран от "Сега".

Според Франкен въпросът за политическо убежище на Пучдемон „не е невероятен, ако се погледне на ситуацията. Там (в Испания) вече говорят за затвор. Пита се може ли съдът над него да бъде справедлив?“ Секретарят по убежището добави, че "каталунците, които се чувстват обект на политическа заплаха", в това число Пучдемон, могат да подадат молба за убежище в Белгия. Той заяви пред фламандската телевизия VRT, че "Белгия може да бъде възможност за Пучдемон да се измъкне", но допълни, че засега такава молба не е получавана.

От днес влиза в сила прякото управление на Мадрид в Каталуния, след като автономията на отцепническата област бе отнета съгласно чл. 155 на конституцията на страната. Автономният парламент бе разпуснат и бяха насрочени избори на 21 декември. Уволнено бе цялото каталунско правителство начело с Карлес Пучдемон. Той обяви „мирна демократична съпротива“, отказа да предаде властта и подчерта, че „в демократичното общество само парламентите назначават или отстраняват президентите“.

Мадридските власти могат да обвинят още днес Пучдемон в незаконно присвояване на пълномощия и да го осъдят на затвор от една до три години. Ако съдът го признае за виновен в метеж, наказанието може да бъде 30 години затвор. Прокурата в Мадрид вече е подготвила обвинения не само срещу него, но и срещу членовете на ръководното бюро на парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!