Австрия въвежда задължителна онлайн регистрация преди влизане в страната от днес

OFFNews 15 януари 2021 в 07:30 1928 0

Австрия въвежда задължителна онлайн регистрация преди влизане в страната от днес.

Мярката е валидна и за австрийските граждани.

Остава и 10-дневната карантина, която може да бъде прекратена с отрицателен PCR-тест след петия ден.

В наредбата са предвидени изключения: хората, които влизат ежедневно в Австрия за работа, минаващите транзит и пристигащите по наложителни семейни причини са освободени от регистрация и карантина.

При онлайн регистрацията се попълват имената, данните за контакт и точното местонахождение преди влизане в Австрия. Това дава възможност да се предотвратят случаите на изплъзване от карантината, например за лице, което от Швеция минава през Финландия за Австрия. Освен това трябва да се упомене адресът в страната и по възможност да се отбележи предполагаемата продължителност на престоя в Австрия. Ако лицето е направило PCR-тест в чужбина, което при командировките е предпоставка за освобождаване от карантина, може да го приложи електронно към регистрацията.

Формулярът се намира на електронната страница на немски и английски. От 15 януари влизащите в Австрия са длъжни да представят на контролните гранични власти електронно или разпечатано на хартия потвърждение за попълнен и изпратен формуляр. Информацията е изпратена по електронен път на 200 000 регистрирани живеещи в чужбина австрийци и на 2500 регистрирани туристи.

Целта на новата мярка е да се проследят контактите в случай на зараза с коронавирус.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни във Виена на следните телефони: +43 1 505 31 13, +43 1 505 64 44, +43 1 503 16 78, +43 1 581 03 82.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови