Ако Турция върне смъртното наказание, край на преговорите за ЕС, обяви Меркел

OFFNews 18 юли 2016 в 18:52 9174 18

Ако смъртното наказание бъде възстановено в Турция, това ще доведе до прекратяване на преговорите за членство на страната в Европейския съюз.

Това заяви говорителят на германския канцлер Ангела Меркел - Щефен Зиберт, след като турските власти обявиха, че тази възможност се обсъжда.

"Германия и страните - членки на ЕС, имат ясна позиция по този въпрос. Категорично отхвърляме смъртното наказание. Страна, която го използва, не може да бъде член на ЕС. Съответно връщането му в Турция ще означава и край на преговорите за приемане", подчерта Зиберт.

Берлин призова за спазване на върховенството на закона при потушаването на протеста и за "пропорционалност и прозрачност" в реакцията срещу метежниците.

В същото време турският премиер Бинали Йълдъръм подчерта, че не трябва да се взема прибързано решението за връщане на смъртното наказание, но Турция не може да пренебрегва настояването на собствения си народ. 

Той уточни, че подобна стъпка трябва да бъде предшествана от промяна в Конституцията, което няма да е лесно и ще отнеме време.

Турция започна преговори за членство в ЕС преди около десет години, като идеята за влизане на страната в ЕС беше посрещната със силна съпротива от няколко държави членки.

По-рано днес държавният секретар на САЩ Джон Кери обяви, че потушаването на метежа може да застраши членството на Турция в НАТО, и също призова за спазване на върховенството на закона. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13207

20

Shoshon

19.07 2016 в 09:48

Ангелче, никакъв ЕС не им трябва на Турция.

17898

19

кикимора

18.07 2016 в 23:46

С тези темпове, дали 40 или 50 години все тая

12020

17

Atanas

18.07 2016 в 22:16

Какви недоносчета сте, не можете и да мислите, и да пишете на български език камо ли да се инересувате какво става около държава ви... отврат.ПО ДОДРЕ Е ДА МЪЛЧИТЕ.
НАЙ ДОБРЕ Е МЪЛЧАНИЕ И РАЗМИСЪЛ АКО ГО МОЖЕТЕ.

16193

16

SC

18.07 2016 в 21:09

Винаги съм смятал смъртното наказание за прекалено леко. Реално, наказаният не може да усети (още по-малко да осъзнае) ефекта от наказанието, защото е мъртъв.
Друго си е доживотен психически тормоз.

63994

13

Red or Dead

18.07 2016 в 20:17


Само да уточним за протокола.....

“Atanas“ ли си, или “Детелина Крастанова“......

12020

12

Atanas

18.07 2016 в 19:50

1. „Превратът” е постановка на самия президент Ердоган.
Но това е прървата стъпка. Заговори се за връщане на смъртното наказание. Но едва ли самият Ердоган е произнесъл сакралното предложение за въвеждането на смъртната присъда. Но когато атмосферата около тези предложения, заедно с възможността Турция да стане член на Европейския съюз достигне своя апогей на нажежаване, няма да се учадя, ако Ердоган „помилва” генералите, някои от съдиите и прокурорите. Какво ще постигне? – Определено ще изтъргува създалото се положение, както с ЕО, така и с голяма част от опозицията в самата Турция.
От цялата ситуация най-доволен ще бъде руския президент Путин защото ще си партнира с президент със сроден като неговия манталитет. Определено президентът Путин ще предпочита да има за партньор близък до неговото мислене диктатор, вместо наложен от Западната демокрация президент.Може би и двата сценария няма да се осъществят, но са вероятни. А щом са вероятни, те са и възможни.

12020

11

Atanas

18.07 2016 в 19:48


Съществува дълбока пропаст и противоречия между начина на мислене и ценности между европейците, азиатците и хората от Близкия Изток – в болшинството си мюсюлмани. Както и вътрешни противоречия вътре в самите групи (Източно Европейци и Западно Европейци). Ако европейското мислене и манталитет е на единия край, а този на арабите на другия, то Турция определено е по-близо до мисленето на мюсюлманите, отколкото на европейците. Т.е ние изобщо не може да си представим техния модел на мислене.
Ето защо, може би изобщо не подозираме генезисът на „преврата” в Турция. Неговия замисъл и целите, които са си поставили лицата в сянка.
Каквито и безумни варианти да се предложат за този „преврат” може би ще са по-близо до истинския замисъл, отколкото един обоснован от европейска гледна точка анализ.
Нека да изоставим европейския детерминизъм на демокрацията и да видим някои невероятни възможности:
Първта я разгледахме мако по-горе.