4-те златни правила на японските дълголетници от остров Окинава

OFFNews Последна промяна на 31 декември 2019 в 13:57 4871 0

Снимка knpknp/Pixabay

Японският остров Окинава е известен с дълголетниците си и големия брой столетници въпреки недостига на медицински кадри в района.

Там се намира село Китанакагусуки, чиито жителки държат рекорда в Япония по дълголетие.

Местните хора ги наричат "съкровищата на Окинава". Какви са тайните им за дълъг живот, разказа Би Би Си в документален филм.

Дами на преклонна възраст споделят какво според тях ги е довело дотук. "Шестте ми деца", "Обичам червенои месо, ни не и тлъсто", "Събираме се с момичетата и си разказваме истории и споделяме рецепти" - са част от отговорите. "Не мислех напред, живеех ден за ден", споделя друга.

84-годишната Юкико Кина казва, че никога в живота си не е пила лекарство. За сметка на това, има много хобита и обича да живее активно и да устройва кулинарни празници за семейството си. Най-много от всичко обича да е сред хора. Да разговарят и да танцуват. Тези срещи я карат да се чувства в добро здраве.

Жителите на Окинава отдават дълголетието на moai - местна традиция за групова подкрепа. В историята на острова такива групи са събирали средства за обществени проекти и са подпомагали хора в нужда. Всеки участва в група - или дори в няколко. 

"Аз участвам в три - със съученици и приятели. Не знам какво щях да правя без моите moai. Какъв е смисълът да живееш дълго, ако няма с кого да споделиш дните си", казва Юкико Кина.

Д-р Сузуки от остров Окинава е събрал данни за над 1000 дълголетници по време на над 40-годишната си практика. Твърди, че е открил четири фактора за дългия им живот: хранителните навици, активността, групите за взаимопомощ и грижата за себе си.

"Духовното здраве е ключов фактор", посочва д-р Сузуки. Обектът на духовното здраве японците наричат икигай. "Това е нещо, което само ти можеш да направиш. То е близо до личностна мисия. Когато загубим "икигай", умираме. Да продължаваш да имаш "икигай" е ключът към здраво дълголетие."

Юкико Кина споделя, че нейните внуци и правнуци са нейният икигай.

Срещите с групата ме зареждат. Черпя сили от другите жени, а те се вдъхновяват от мен, споделя 97-годишна жителка на село Китанакагусуки. В групата танцуват и правят упражнения, разхождат се заедно и се смеят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !