2 години затвор: Руски офицер окрал армията с гащи и чорапи за 13 милиона рубли

OFFNews 27 март 2023 в 11:15 2527 1

Снимка go68.ru

От 2018 година на един чифт долни гащи годишно имат право и служещите в руската армия по договор.

Руски офицер беше осъден на 2 години затвор при общ режим на изтърпяване на наказанието, след като се оказа, че е окрал въоръжените сили, в които служи с войнишки гащи и чорапи на стойност близо 13 милиона рубли. Кражбата и наказанието станаха известни след публикуването на присъдата на Гарнизонния военен съд в Грозни, където е гледано делото срещу офицера крадец.

Осъденият е 39-годишният подполковник Петър Александрович Кротиков, служил във воинска част 27777 като началник на вещевата служба. Според материалите на военната прокуратура през 2021 година Кротиков създал организирана група, в която въвлякъл още един човек, и до 23 юни 2022 година, когато бил арестуван, извършил кражба на вещево имущество при използване на служебното си положение.

Подполковникът присвоил и впоследствие продал 100 чифта военни гамаши за ниски температури, 59 обикновени гамаши, 304 летни униформи, 53 спални чувала, 5111 чифта зимни чорапи, 1010 чифта войнишки полуботинки, 503 чифта зимни ръкавици, 1120 чифта войнишки долни гащи, 5000 войнишки фуражки, 7080 тениски с маслинов цвят, още 1012 с цвят хаки, 603 комплекта бельо с дълги крачоли, 502 комплекта друго бельо и други стоки от вещевия склад. Сумата, която е получил от разпродажбата на склада на поделението не е съобщена, но по оценка на съдебно-счетоводните експертизи подполковникът е нанесъл на Министерството на отбраната щети за 12.6 милиона рубли.

На фона на липсващото вещево доволствие на руските мобилизирани във войната в Украйна присъдата срещу Кротиков е доста лека, като за реалностите в руското правосъдие. Военните магистрати признали смекчаващи вината на подполковника обстоятелства, в частност това, че е направил пълни самопризнания и е дал показания срещу съучастниците си, че има непълнолетно дете и, че е възстановил пълния размер на нанесените на армията щети. Взимайки предвид личността на подсъдимия, съдът решил да не му отнема военните звания и получените военни отличия като ветеран от бойни действия, статут, какъвто се дава на участниците в чеченските войни. Освен това съдебните заседатели са решили да признаят всеки 1 ден, през който подполковникът-крадец е бил в ареста да му бъде признат за ден и половина излежана присъда. Остатъка от наказанието си военният ще излежи в затвор в Чеченската република.

Според последните промени в руското законодателство от октомври 2018 година на държавни долни гащи право вече имат не само срочнослужещите, но и договорните войници. Освен т. н. „наполеонки“ военнослужещите по договор имат право и на долни гащи в количество 1 чифт годишно. „Долни гащи се полагат само на военнослужещите, преминаващи военна служба по договор на длъжност старшина, сержант и войник, както и на курсантите от военно-морските образователни организации на Министерството на отбраната на Русия“, се казва в постановление на руското правителство. За икономии със същото постановление беше спряно даването на вълнени кепета, вълнени панталони и ушанки на бойците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови