София става Европейска столица на спорта през 2018 г.

Ивайло Анев 14 октомври 2014 в 15:14 7552 8

Стефка Костадинова, Евгения Раданова и Йорданка Фандъкова

Снимка Ивайло Анев

Стефка Костадинова, Евгения Раданова и Йорданка Фандъкова

София е избрана за Европейска столица на спорта за 2018 година, съобщи Федерацията на Европейските столици и градове на спорта (АСЕС).

Българската столица е загубила битката с Марсилия в кандидатурата си за 2017-а, но е получила честта за следващата година.

В края на миналата седмица представители на комисията от АСЕС завършиха 5-дневната си визита си в София и се очакваше да обявяват решението си на 18 ноември на специална церемония в Брюксел.

София и Марсилия са получили еднакъв брой гласове при определянето на победителя, но френският град е надделял поради факта, че е изпратил кандидатурата си по-рано.

Марсилия направи това още преди около една година, когато София „още обмисляше възможността“ да кандидатства, според информацията на официалния сайт на АСЕС. В крайна сметка на 28 февруари 2014-а кметът Йорданка Фандъкова официално внесе кандидатурата в присъствието на генералния секретар на АСЕС Уго Алонсо.

От тогава в София идваха експерти от комисията, която оценява градовете кандидати, и се срещнаха с Фандъкова и Анатоли Илиев, които бяха водещи фигури в кампанията.

В писмо до Фандъкова президентът на АСЕС Джан Франческо Лупатели заявява, че въпреки поражението в спора с Марсилия за 2017 г., София получава титлата за следваща, защото „според чл. 22 от Общите правила на организацията финалистите с близък резултат получават титлата в две последователни години“.

В писмото на Лупатели се посочва още, че „ София е започнала да развива спортни политики с добри съоръжения, програма и активности. Градът е добър пример за спорт за всички, като инструмент за подобряване на здравословния начин на живот, интеграцията, образованието, които са едни от основните цели на инициативата“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!