Quantcast

София става Европейска столица на спорта през 2018 г.

Ивайло Анев Последна промяна на 14 октомври 2014 в 15:14 6845 8

Стефка Костадинова, Евгения Раданова и Йорданка Фандъкова

Снимка Ивайло Анев

Стефка Костадинова, Евгения Раданова и Йорданка Фандъкова

София е избрана за Европейска столица на спорта за 2018 година, съобщи Федерацията на Европейските столици и градове на спорта (АСЕС).

Българската столица е загубила битката с Марсилия в кандидатурата си за 2017-а, но е получила честта за следващата година.

В края на миналата седмица представители на комисията от АСЕС завършиха 5-дневната си визита си в София и се очакваше да обявяват решението си на 18 ноември на специална церемония в Брюксел.

София и Марсилия са получили еднакъв брой гласове при определянето на победителя, но френският град е надделял поради факта, че е изпратил кандидатурата си по-рано.

Марсилия направи това още преди около една година, когато София „още обмисляше възможността“ да кандидатства, според информацията на официалния сайт на АСЕС. В крайна сметка на 28 февруари 2014-а кметът Йорданка Фандъкова официално внесе кандидатурата в присъствието на генералния секретар на АСЕС Уго Алонсо.

От тогава в София идваха експерти от комисията, която оценява градовете кандидати, и се срещнаха с Фандъкова и Анатоли Илиев, които бяха водещи фигури в кампанията.

В писмо до Фандъкова президентът на АСЕС Джан Франческо Лупатели заявява, че въпреки поражението в спора с Марсилия за 2017 г., София получава титлата за следваща, защото „според чл. 22 от Общите правила на организацията финалистите с близък резултат получават титлата в две последователни години“.

В писмото на Лупатели се посочва още, че „ София е започнала да развива спортни политики с добри съоръжения, програма и активности. Градът е добър пример за спорт за всички, като инструмент за подобряване на здравословния начин на живот, интеграцията, образованието, които са едни от основните цели на инициативата“.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.10 2014 в 10:59

ОМГ! Стефка Костадинова май има кофти пластичен хирург... Правилно ли определям чудовището вляво за нея?

15.10 2014 в 00:16

Нищо чудно, както е тръгнало, София да поиска домакинството и на Гейската Олимпиада. Ей тука колко кандидати за участие, хахаха...

14.10 2014 в 20:48

Т.н. "професор" Балкански е идиот. И аз съм омерзен.

14.10 2014 в 20:25

Еми може и обратното.

Педерастията бива два типа: първо, физическа, и второ - духовна. Повечето демокрасти, либерасти, толерасти, мултикултурасти, седерасти и герберасти са от втория тип.

Не че и от първия са малко де. Омерзен съм.

14.10 2014 в 20:01

На кой спорт става столица 2018? Защото София си е неоспорима и неизместваема европейска столица на спорта ГЕПИ вече повече от 1300 години! Ако не вярвате питайте Божидар Димитров да ви открехне откъде и от кого е дошъм спорта ГЕПИ тук на Балканите - от ордата на хан Аспарух като чисто прабългарска дума с непроменено съдържание и значение! Напоследък постиженията на управниците ни в тоя спорт ГЕПИ са изклюително върхови!

14.10 2014 в 17:26

Балкански, специално заради теб бих обърнал резбата за ден-два, че да те подложа на анална експлорация от невиждани от хомофобския ти прост русофилски гъз пропорции.

14.10 2014 в 15:46

Заспалите ОФФци ПАК СА СБЪРКАЛИ ЗАГЛАВИЕТО: в случая правилното е да се каже "ЕвроГейска", а не "ЕвроПейска". Омерзен съм.

14.10 2014 в 15:33

Кой и с какво е спечелил?!!
Тези 'титли' май са само за разпределение на фондове...
Т.е. някой е предложил по-добри условия за 'отклоняване' на част от даден фонд :)
A в тази част ние се знаем - професионалисти сме:)