Самуел Ето'о идва в България за юбилея на Стоичков

OFFNews 10 февруари 2016 в 14:50 4696 0

Избираният четири пъти за Футболист №1 на Африка и една от най-големите звезди от световна величина Самуел Ето'о идва в България, за да се включи в мача по случай юбилея на Христо Стоичков.

Ето'о ще излезе на 20 май на терена на стадион „Васил Левски“ заедно с куп други знаменитости и носители на четири „Златни топки“ за шоуто, озаглавено „50 години номер 80“.

34-годишният нападател и бивш ас на Барселона и Челси в момента е играещ треньор на Анталияспор, Турция. В богатата си кариера камерунецът е носил още екипите на Леганес, Реал Мадрид, Еспаньол, Майорка, Интер, Анжи (Махачкала), Евертън и Сампдория. Най-успешният период в кариерата му е в Барселона (2004-2009 г.), записвайки общо 199 мача и 130 гола за каталунците.

Ето'о играе в Камерун, преди да се присъедини към академията на Реал Мадрид през 1997 г. Играе под наем за Леганес, Еспаньол и Реал Майорка. През 2000 г. подписва договор с тима на Реал Майорка, с който спечелва титлата на Купата на Краля през 2003 г. Гениалният нападател спомага за класирането на отбора за първо участие в Шампионска лига и става най-добър реализатор на клуба за всички времена.

Следващата година се присъединява към Барселона. Печели първенството на Испания още в първия си сезон с тях и повтаря успеха и през следващия. Печели също и Шампионска лига, отбелязвайки гол на финала, и става голмайстор на испанското първенство с 26 гола. Същата година заема почетното трето място в класацията за футболист на годината на ФИФА. През следващия сезон печели требъл - Шампионска лига, първенството и купата на Испания.

През лятото на 2009 г. преминава в Интер с треньор Жозе Моуриньо и печели Шампионската лига за трети път. Във втория си сезон с тима на „нерадзурите“ Ето'о вкарва хеттрик в Шампионска лига срещу Вердер Бремен и два гола във финала на Купата на Италия, която отборът печели. През август 2011 г. асът подписва с Анжи Махачкала, където е избран за капитан на отбора, а две години по-късно преминава в Челси, където треньор отново е Жозе Моуриньо. След края на сезона Самуел става свободен агент.

През 2014 г. острието от Камерун подписва с Евертън двугодишен договор, но престоят му при „карамелите“ не се увенчава с големи успехи и за това още през зимния трансферен прозорец преминава в Сампдория. През лятото на 2015 г. Ето'о подписва с турския Анталияспор, където футболистът играе и към момента. Наскоро медиите у нас съобщиха, че нападателят е близо до споразумение с египетския Смуха. Ако камерунецът приеме привлекателната оферта, това ще бъде 11-и клуб в неговата бляскава кариера.

Първото участие на Самуел Ето'о в националния отбор на Камерун е малко преди да навърши 15 години. Влиза в състава на отбора за Световното първенство през 1998 г., където е най-младият играч на турнира. Той е най-добрият голмайстор на Купата на Африканските нации, която е печелил през 2000 и 2002 г. Печели и олимпийската титла на Олимпиадата в Сидни през 2000 г. Ето'о е капитан на националния отбор на Камерун на Световното първенство през 2010 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови