Новак Джокович Спортист №1 на Балканите

Любомир Тодоров 13 декември 2011 в 12:43 1473 0

Петър Стойчев
Петър Стойчев

Световният №1 при тенисистите Новак Джокович от Сърбия е Спортист №1 на Балканите за 2011 г.

Резултатите в 39-ото издание на анкетата, която се организира от БТА бяха обявени днес в присъствието на спортния министър Свилен Нейков, председателя на Българския олимпийски комитет (БОК) Стефка Костадинова, заместник-министъра на спорта Иван Ценов и генералният секретар на БОК Белчо Горанов.

В допитването вота си дадоха 11 информационни агенции от от Балканите.

Ноле е убедителен победител в анкетата, като е събрал 91 точки. Второто място е за хърватския алпиец Ивица Костелич, който е с 61 точки. Третото място е за плувеца ни Петър Стойчев, който е с 40 точки. В Топ 10 на Балканите има още един българин. На шеста позиция с 32 точки е световният шампион по бокс за професионалисти Кубрат Пулев.

Точки в анкетата от българските спортисти са получили още волейболистът Матей Казийски, самбистката Калина Стефанова и борците Станка Златева и Елис Гури.

"Хубаво е, че точки в тази престижна класация за получили общо шестима български спортисти - заяви министър Нейков. - В последните години е все по-трудно. Тази година имаме четири световни титли, което е страхотно".

"Дано догодина има само българи в Топ 10", пожела Стефка Костадинова, която е печелила анкетата пет пъти.

Новак Джокович е вторият тенисист, който става №1 в анкетата. Преди него наградата е печелила и хърватската тенисистка Моника Селеш, която триумфира през 1990 и 1991 г.

Генералният директор на БТА Максим Минчев връчи наградата на консулът на посолството на Република Сърбия в България Вукашин Тодорович. Освен наградата си за третото място Петър Стойчев получи лаптоп и луксозен лимитиран комплект от монети с нумизматична стойност и златно кръстче като най-предно класираният български спортист.

"Това, че съм №3 в анкетата "Спортист на Балканите" е най-голямото признание, което съм получавал досега от журналистите - заяви Петър Стойчев. -  Огромна чест и гордост за мен е да се наредя до уникални спортисти като Новак Джокович и Ивица Костелич. Радвам се, че в Топ 10 място намери и Кубрат Пулев. Сега най-важното за мен е, че ще ставам баща за втори път. След като се роди детето ще правя програмата за подготовката си за следващата година. Иначе основната ми цел за следващата година е ясна - достойно представяне на олимпийските игри в Лондон. Там самото ми участие ще бъде страхотен успех". Плакетът за шестото място на Кубрат Пулев пък взе президентът на БФ Бокс Красимир Инински. В момента Кобрата е на подготвителен лагер в Германия, заради което не успя да присъства лично.

Топ 10 в анкетата "Спортист №1 на Балканите" за 2011 г.

1.Новак Джокович (Сърбия)    тенис    (91 точки)

2.Ивица Костелич (Хърватия)    ски-алп. дисциплини    (61 т.)

3.ПЕТЪР СТОЙЧЕВ    (БЪЛГАРИЯ)    плуване    (40 т.)

4.Димитрис Диамантидис (Гърция)    баскетбол    (38 т.)

5.Бланка Влашич (Хърватия)    лека атлетика    (33 т.)

6.КУБРАТ ПУЛЕВ (БЪЛГАРИЯ)    бокс    (32 т.)

7.Иван Милкович (Сърбия)    волейбол (31 т.)

8.Илиас Илиадис (Гърция)    джудо (30 т.)

9.Риза Каяалп (Турция)    борба класически стил (29 т.)

10.Ана Брънза (Румъния)    фехтовка    (25 т)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!