МС прие стратегия за борба с допинга

Ивайло Анев 27 май 2015 в 17:34 2134 0

На днешното си заседание Министерският съвет прие Национална стратегия за борба срещу употребата на допинг в спорта (2015-2024).

Темата за допинга стана актуална след като преди повече от месец 11 щангисти от националните отбори за мъже и жени дадоха положителни проби след внезапен допинг тест.

Целта на приетата днес стратегия е опазване здравето на хората, практикуващи професионален и масов спорт.

Според стратегията това ще се случи с изпълнението на политики и дейности, насочени към намаляване на трафика, разпространението и използването на забранени средства и методи, както и към обучение за вредните последици от тяхната употреба.

С приетата стратегия се определят нормативните промени за контрол на допинга, които включват контрол върху производството и разпространението на храни и хранителни добавки за спортисти, както и създаване на Лабораторията за антидопингов контрол за анализиране на тези продукти.

Стремежът на управляващите е лабораторията за антидопингов контрол към Антидопинговия център да получи международна акредитация от Световната антидопингова агенция, което спорт тях ще повиши нивото на борбата с допинга в България.

Стратегията предвижда и регулиране на фитнес-центровете в България и създаване на база данни на фитнес-инструкторите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!