Когато ЦСКА отстраняваше Ливърпул, а Левски побеждаваше Барселона (видео)

Деян Спасов 17 март 2014 в 16:25 21603 3

Днес се навършват 32 години от един от най-паметните успехи в историята на ЦСКА и 38 години от победата на Левски над Барселона в най-посещавания мач в българската клубна футболна история.

Преди точно 32 години на днешния ден ЦСКА детронира тогавашният европейски клубен шампион Ливърпул насред националния стадион "Васил Левски". Пред пълните трибуни тимът записа паметна победа с 2:0 срещу "мърсисайдци" в четвъртфиналите от турнира за КЕШ с два гола на днешния старши треньор на "червените" Стойчо Младенов.    

Първата среща от 1982 г. на "Анфийлд" е спечелена от Ливърпул с 1:0 с попадение на Рони Уилън. В реванша в София обаче българските шампиони се понасят към успеха с двата митични гола на Младенов, вторият от които е в продълженията. Това е трети подобен триумф в историята на "армейците" след победите над Аякс и Нотингам.



Един от най-великите двубои в клубната ни футболна история също е бил на днешната дата, 17-ти март, през далечната 1976 г. На този ден Левски побеждава Барселона с 5:4 в 1/4-финал от турнира за Купата на УЕФА. Мачът се смята за най-посетения в историята на футбола ни - 70 000 зрители на националния стадион "Васил Левски". С голове за великата победа се отличават Емил Спасов - веднъж - и по два пъти Павел Панов и Йордан Йорданов.

В тимът на "каталунците" тогава блестят имена като Йохан Неескенс и Йохан Кройф. Тимът от София записва историческа победа, но не успява да отстрани испанския колос и да продължи участието си в Купата на УЕФА, тъй като в първата среща в Барселона Левски губи с 0:4. Въпреки това успехът от 1976 г. остава един от най-престижните и до ден днешен е в сърцата на всички сини фенове.





Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!