Quantcast

Какво е мелдоний и защо Мария Шарапова го е приемала

OFFNews Последна промяна на 08 март 2016 в 17:00 37253 10

Мария Шарапова разкри в понеделник, че пробата й за допинг на Australian Open е дала положителен резултат, и това веднага привлече вниманието на света към мелдония.

Мелдоний е познат още като милдронат - името, под което Шарапова е познавала лекарството, което е приемала от 2006 година.

Но какво знаем за субстанцията, защо рускинята го е приемала и защо то беше забранено едва тази година?

• Мелдоний е използван за лечение на исхемия: нарушено кръвообращение в резултат на намален или преустановен приток на артериална кръв към някои части на тялото, често в резултат на сърдечна недостатъчност.

• Произвежда се в Латвия и се продава само в Прибалтийските републики и Русия. Не е одобрено за употреба в САЩ от Агенцията за контрол на храните и лекарствата за употреба, не е разрешено и в Европа. 

• Лекарството увеличава притока на кръв, което увеличава физическия капацитет на атлетите.

• Световната антидопингова асоциация (WADA) е открила "доказателство за употребата му от атлети с намерението да подобрят представянето си".

• Решението мелдоният да бъде добавен към забранителния списък е било взето на 16 септември 2015 година и е влязло в сила на 1 януари 2016 г. WADA е следила употребата на лекарството в продължение на една година, преди да го добави към списъка със забранени субстанции.

• Лекарството беше споменато в последното разследване - за употребата на допинг в Русия - на германския журналист Ханс-Йоахим Сепелт, специализирал в темата за допинга в германския и международния спорт. Разследването посочва резултати от изследване, направено през 2015 г., според което 17% от тестовете на руските атлети (724 от 4 316 души) са показали наличието на мелдоний. В световен мащаб проучването е показало, че лекарството се приема от 2.2% от спортистите.

• L’Equipe съобщава, че научният консултант към френската антидопингова агенция професор Ксавиер Бигард казва в интервюта, че голяма част от спортистите признават, че приемат мелдоний.

• Лекарството е класифицирано като субстанция S4 в кодекса на WADA, което е за хормони и за препарати за регулиране на метаболизма.

• Стандартното наказание при употреба на допинг според Световния антидопингов кодекс е 4 години забрана за участие в професионални състезания от съответния спорт.

• Миналия септември е било изпратено съобщение до руските атлети от руската антидопингова агенция, с което тя ги е информирала за решението за включването на мелдония в списъка със забранени за употреба субстанции.

• Шарапова казва, че е приемала лекарството в продължение на 10 години, защото често е боледувала. Имала е недостиг на магнезий и фамилна обремененост от диабет.

Източник: The Guardian

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.03 2016 в 12:52

На времето Нешка Робева беше казала, че ако останалите спортисти вземат допинг, и ние (имаше предвид отбора по вдигане на тежести) не можем да го избегнем...

09.03 2016 в 09:54

"• Произвежда се в Латвия и се продава само в Прибалтийските републики и Русия. Не е одобрено за употреба в САЩ от Агенцията за контрол на храните и лекарствата за употреба, не е разрешено и в Европа. "

прибалтийските републики са част от европа (еу, нато и шенген)

09.03 2016 в 09:18

"Лекарството беше споменато в последното разследване - за употребата на допинг в Русия - на германския журналист Ханс-Йоахим Сепелт, специализирал в темата за допинга в германския и международния спорт. Разследването посочва резултати от изследване, направено през 2015 г., според което 17% от тестовете на руските атлети (724 от 4 316 души) са показали наличието на мелдоний. В световен мащаб проучването е показало, че лекарството се приема от 2.2% от спортистите."

Те тука май е заровено кучето. В тия проценти. 17 срещу 2.2.

Да видим какво е мнението на Григор Димитров:

"Григор Димитров изрази подкрепата си към бившата си половинка Мария Шарапова. Рускинята е с положителна допинг проба, след като е приемала забраненото вещество мелдоний.

"Подкрепям Мария Шарапова. Не знам всички факти, но се надявам, че това е просто една грешка", написа Димитров в профила си в една от социалните мрежи.

Димитров и Шарапова бяха заедно близо две години, но след това се разделиха. В моментът българинът излиза с певицата Никол Шерцингер."

09.03 2016 в 08:52

Жалко! Беше едно от бижутата на женския тенис. Разбира се, след Анна Иванович.

09.03 2016 в 08:46

Как защо го е приемала??

За да мами останалите.

08.03 2016 в 19:14

Ама вие си мислите, че гледате спорт? От 15-20 години надпреварването не е между спортисти, а между химици и лекари :) И тия си мислят, че гледали футбол, моля ти се :)))

08.03 2016 в 17:57

Ясно. Проблемът е, че е се произвежда в Русия, не в САЩ. Пийте само правилен, евроатлантически, демократичен допинг

08.03 2016 в 17:53

Право в десятката, Николай!

08.03 2016 в 17:52

Като изключим иронични изказвания като по-долното, професионалния спорт отдавна е станал битова химия.
След разкритията, които направи Ланс Армстронг, аз вече не вярвам кой да е професионален спортист да не е тъпкан с всякакви медикаменти без да има легитимна медицинска причина. Това кое е разрешено и кое-забранено е твърде относително понятие. Следователно въпросът е не, дали професионалните атлети се тъпчат със забранени вещества - отговорът е ясен - а защо тъкмо сега решиха да ударят и именно по Шарапова.
БОДРУМЛИЯТ ага (псевдо)

08.03 2016 в 17:08

Аз имам усещането, че професионалните спортисти са по-болни хора от арестуван български митничар. Едно време подобряваха световни рекорди в седмобоя с астма, сега блъскат трисетови мачове по 4 часа с исхемия.