Отнемат правата на Шарапова на 12 март

OFFNews 08 март 2016 в 11:42 5855 0

Снимка twitter.com/MariaSharapova

Правата на Мария Шарапова ще бъдат отнети, считано от 12 март.

Това обяви Антидопинговата програма в тениса (TADP) в изявление, последвало пресконференцията на руската топ тенисистка. На нея Шарапова обяви, че е дала положителна проба за допинг по време на Откритото първенство на Австралия през януари. Тя увери, че не е знаела, че лекарство, предписвано ù от семейния лекар в продължение на 10 години има същата субстанция като влязлата в забранителния списък на Световната антидопингова агенция (WADA) на 1 януари 2016 г.

В изявлението си TADP потвърждава следното:

- На 26 януари 2016 година госпожица Шарапова даде проба за допинг във връзка с участието ù в Откритото първенство на Австралия през 2016 г.

- Тази проба беше анализирана от акредитирана лаборатория на Световната антидопингова агенция (WADA), която я върна с положителен резултат за мелдоний, което е забранена субстанция според кодекса на WADA, затова е забранена и от TADP.

- В съответствие с член 8.1.1., госпожица Шарапова беше обвинена на 2 март за нарушаване на антидопинговите правила.

- Госпожица Шарапова прие установеното наличие на мелдоний в нейната проба, взета на 26 януари.

- Правата на госпожица Шарапова ще бъдат временно спрени. Наказанието влиза в сила на 12 март  и ще продължи до разрешаването на случая.

"Много съм натъжен да чуя тази новина за Мария, - се казва в изявление на изпълнителният директор на Женската тенис асоциация (WTA) Стив Саймън. - Мария е лидер и винаги съм я познавал като много почтена жена. Въпреки това, както Мария призна, отговорност на всеки играч е да знае какво приема в организма си и да знае дали то е разрешено. Сега този случай е в ръцете на Антидопинговата тенис програма и това е стандартна процедура. WTA ще подкрепи решенията, които ще бъдат взети по време на този процес."

Малко след обявяването на новината за положителната допинг проба на Шарапова Nike прекратиха договора си с тенинистката. Същото направи и Tag Hauer.

Първото заседание на делото за положителната допинг проба на Мария Шарапова ще се проведе на 23 март в Лондон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови