Как да бойкотираме FIFA без да нараним футбола

OFFNews 29 май 2015 в 08:37 3126 0

Футболните фенове по света са ядосани и с право. На най-високо равнище бяха арестувани няколко души от FIFA по обвинения за корупция. Обществената тайна, че Международната футболна асоциация върши мръсни сделки на гърба на фена вече не е толкова скришна.

Британският в. Independet публикува на сайта си списък с начини за бойкот на FIFA, който футболният фен да изпълни, ако иска да накаже по някакъв начин Сеп Блатер и компания.

1. Не ходете на Световното първенство

Сигурно ще е тежко за фена с все още пресния спомен за невероятната атмосфера от Мондиал 2014 в Бразилия.

Това е най-директния начин за бойкот на FIFA, след като оттам твърдят, че 93% от приходите им идват от продажбата на билети за събития.

2. Не гледайте квалификациите за Световното първенство

FIFA притежава правата за излъчването на квалификациите. От 2004 г. до 2014 г. приходите на Асоциацията от тв права за квалификациите са били 742 млн. долара

3. Не си купувайте игри и фенски артикули на FIFA

Една от най-играните видео игри в света е именно част от голямото семейство на Международната футболна асоциация - FIFA.

Играта е разбратока на канадската EA Games, но за да виждаме истинските имена на отборите и играчите, от компанията са си платили лиценза за това удоволствие. Според Independent ръководената от Блатер футболна асоциация прави по 8 млн. долара годишно от продуктите на FIFA.

4. Не ползвайте услугите на спонсорите на FIFA

Вероятно това е най-трудната за изпълнение задача, тъй като спонсорите на FIFA са най-големите и разпространени корпорации в света - Adidas, Coca-Cola, Visa, Газпром, Хюндай/Киа и др.

Ако не можете да си смените кредитните карти или размените колата си за друг модел, то може да се свържете с компаниите по официалния ред и да наложите натиск върху тях.

Как? 

Аdidas: На този линк с имейл или в Twitter @adidas

Visa: Email [email protected] или в Twitter @visa

Gazprom:  Email [email protected] или в Twitter @GazpromFootball

Coca-Cola: Email: [email protected] или в Twitter @COcaColaCo

Hyundai: На този линк или в Twitter @hyundai_global

McDonalds: На този линк или в Twitter @McDonalds

Вече има и множество петиции с искане за радикална промяна в ръководството и начина на управление на FIFA. Тях може да подкрепите тук и тук.

Може да споделите мнението си и в социалните мрежи с използването на хаштаг #BoycottFIFA.

И най-важното: Не спирайте да играете футбол

В днешни дни се забравя откъде е тръгнала най-великата игра в света - от хората.

Сеп Блатер няма как да ви вземе топката от краката и да ви поиска процент, за изиграните на някое игрище мачове. Ритайте си спокойно и се радвайте и на малкото истински останал футбол. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови