Корупционният скандал: Сеп Блатер се крие, спонсорите притискат ФИФА

Ивайло Анев 28 май 2015 в 15:55 7073 5

Президентът на ФИФА Сеп Блатер

Огромният корупционен скандал във ФИФА надхвърли границите на футбола. След вчерашния арест на 14 високопостовани служители по обвинение за пране на пари, рекет, продажба на мачове и получаване на подкупи за общо над 150 млн. долара днес в скандала се намесиха държавни лидери и спонсорите на FIFA. В същото време, президентът на ФИФА Сеп Блатер се скри от всички публични събития на които трябваше да присъства. Все по-силно се чуват гласовете на хората, които искат неговата оставка.

Кока-Кола (Coca-Cola) и Виза (Visa) настояха световната организация бързо да разреши проблемите и да прекрати незаконните практики. Visa заплашиха да прекъснат партньорството си с FIFA. Coca-Cola също изразиха публично критично отношение към ръководството на федерацията. ФИФА има договори с компании като "Адидас", "Газпром", "Хюндай", "Бъдвайзър" и "Макдоналдс", като повечето от тях вече рязко се разграничиха от скандала и поискаха бързото му разрешаване.

Темата с арестите на високопоставени ръководители на ФИФА навлезе и в политическия спектър.

Президентът на Русия - домакин на Световното през 2018 г. - Владимир Путин подкрепи Сеп Блатер. Той отхвърли обвиненията на САЩ за корупция при избора на страната му за домакин. Путин заяви, че обвиненята нямат нищо общо със страната му, а че целта им е отнемане на домакинството през 2018 г. Той обвини САЩ в намеса извън юрисдикцията им.

Малко след арестите от американското министерство на правосъдието обявиха, че се водят две паралелни криминални разследвания, свързани с даването на домакинството на двете предстоящи първенства - през 2018 и 2022 г. - на Русия и Катар.

В скандала се намеси и министър-председателят на Великобритания. Дейвид Камерън директно призова Сеп Блатер, който не е сред арестуваните, да подаде оставка.

Скандалът се разрази вчера - само два дни преди изборите за президент на ФИФА, на които единствен опонент на Блатер е принцът на Йордания Али Бин Ал Хюсеин. Рано сутринта, към 6 ч., над 10 цивилни полицаи пристигнаха в петзвездния хотел в Цюрих, където бяха настанени високопоставените представители на ФИФА за предстоящия конгрес и извършиха арестите.

"Днес (вчера - бел.ред.) е тъжен ден за футбола. Тази криза не може да продължава. Тя е видна за всички и наличието й се потвърди от събитията по-рано днес. ФИФА има нужда от добри ръководители, които да предпазват националните федерации", заяви вчера принц Али.

Междувременно футболният свят се обедини около мнението, че президентските избори трябва да бъдат отложени

"Мисля, че е необходимо време, за да се проучи ситуацията, а отлагането на гласуването е логично”, заяви днес министърът на външните работи на Франция Лоран Фабиюс. Той потвърди, че слухове за корупция във ФИФА има от много години.

Председателят на Футболната асоциация на Англия Грег Дайк също призова за отлагане, като дори заяви, че президентът на ФИФА трябва да се оттегли от поста на президент.

"Сеп Блатер трябва да си върви. Той или трябва да си подаде оставката, или да загуби изборите, или трябва да намерим трети начин, по който да го премахнем", заяви Дайк по повод най-големия корупционен скандал в историята на световния футбол. 

Вчера европейската футболна централа УЕФА подкрепи идеята за това изборите да бъдат пренасрочени, като дори нападна пряко ФИФА. От централата определиха световната федерация като "система, която ако не бъде спряна, в крайна сметка ще убие футбола".

От ареста на високопоставените служители на ФИФА, сред които и вицепрезидент на Международната футболна федерация, президентът й Сеп Блатер се скри от всякаква публичност. От арестите досега той трябваше да участва в три събития, но това не се случи, а говорителят му обясни отсъствието с "очевидни причини", отбелязва британският Independent.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови