Как Бойко Борисов стана "професионален аматьор"

Николаос Цитиридис 20 август 2013 в 19:28 6072 15

Новината, че бившият премиер Бойко Борисов е картотекиран във ПФК "Витоша" (Бистрица) и може да играе в професионалния футбол, предизвика логичния въпрoс: А как е станало това? 

Причина за интереса са доскорощните разпоредбите на БФС и УЕФА, според които в професионални клубове (състезаващи се в "А" и "Б" група) могат да играят само футболисти с професионален статут. Водещият документ тук е "Правилникът за статута и трансферите на футболистите",  който в своя чл. 1, ал.2  определя, че "Професионалист е играч, който има писмен договор с футболен клуб и за когото упражняването на футболната игра е основна професия". Играч, който няма статута по ал. 2 се счита за футболист аматьор. 

Интересно, че в дописката на вестник "Преса", който съобщи за картотекирането на Борисов, бе обяснено, че той ще играе като "професионален аматьор". От горния текст стана ясно, че таранът на бистришките "тигри" може да е или професионалист - или аматьор, статут, с който играеше във "В" група. 

Опцията за картотекиране на аматьори в клубовете от "Б" група е въведена преди две години заради тежката финансова криза, която е налегнала повечето от тях. Така те стават полупрофесионални - в тях могат да играят професионалисти (състезатели с договори, заплати, осигуровки и т.н) и аматьори, които нямат договори, а играят за участие в банкета и премия след победа. 

Казано накратко, актуалните разпоредби на БФС допускат аматьори да играя в професионални отбори от "Б" група. Това потвърди за OFFNews и Неделчо Михайлов, секретар на Спортно-техническата комисия към БФС. Статутът на 54-годишния Бойко Методиев Борисов  като аматьор в клуба е напълно по правилата и той може да играе в професионален клуб, докато тимът му обаче е в "Б" група. Играчи с такъв статут не се допускат в отбори от "А" група, ако са над юношеска възраст.

Ако тимът на Борисов успее да се класира в  "А" група следващия сезон, Борисов ще трябва или да стане професионалист или да се откаже от мястото си в представителния отбор и да се посвети само на ветераните от Бистрица.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!