Футболните хулигани в международен черен списък

OFFNews 02 февруари 2012 в 22:54 13047 0

Greece vs Croatia
Greece vs Croatia

Да бъде съставен черен списък на футболните хулигани и те да не бъдат допускани до стадионите в 27-те страни от ЕС. Това препоръчва Европейският парламент в доклад относно европейското измерение в спорта, гласуван на 2 февруари. Според ЕП, ако полицията разполага с такава листа, тя ще може да контролира публиката и по време на международни срещи. Чрез документа Европарламентът

призовава държавите-членки, в тесни консултации със съответните федерации, да отказват достъп до стадионите на запалянковци, които са проявили агресивно или дискриминационно поведение, и да създадат координиран подход при определяне и прилагане на санкции срещу тях, да си сътрудничат тясно, за да се гарантира, че забраните за достъп до стадиони остават в сила за международни мачове в държави-членки, различни от тази, в която са били наложени, и да създадат, при зачитане на индивидуалните права и свобода, европейска база данни, с цел обмен на информация и засилване на сътрудничеството с помощта на подобрена система за предупреждение при високорискови мачове.

С Лисабонския договор евродепутатите получиха ограничени компетенции в областта на спортната политика, която досега беше изцяло прерогатив на страните членки. Трафикът на незаконни допингови вещества да бъде третиран по същия начин като трафика на наркотици, като за целта се променят националните законодателства, ако това е необходимо, препоръчва още ЕП в доклада. Уреждането на мачове, прането на пари и незаконните залагания да се криминализират, а фирмите, предлагащи спортни залагания, да кандидатстват за лиценз, преди да могат да работят на територията на ЕС, е друга препоръка на Европарламента. Чрез документа Европейският парламент се обявява и срещу забраната на родители от имигрантски семейства да пускат дъщерите си в час по физическо.   Пълния текст на доклада прочетете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови