Финалът на хокейния турнир е Канада – Швеция

OFFNews 21 февруари 2014 в 21:17 3154 1

Канада и Швеция се класираха за финала на хокейния турнир на Олимпийските игри в Сочи.

Защитаващия титлата си тим на Канада и САЩ играха повторение на финала от игрите във Ванкувър 2010. В него „кленовите листа“ се наложиха с 1:0 (0:0, 1:0, 0:0), а по-рано през деня световният шампион Швеция победи Финландия с 2:1 (0:0, 2:1, 0:0).

Джейми Бен в 22-ата минута вкара гола на Канада. Играчът на Далас Старс се разписа в 1:41 минута на втората третина.

След гола канадците умело удържаха крехкия аванс до края на мача и за 13-и път ще играят финал на олимпийски игри и ще търсят своята девета олимпийска титла.

Американските хокеисти се представиха достойно, но кандската машина бе по-бърза, точна и добра и заслужено се класира за големия финал.


Попадението на Бен, с което Канада се класира за финала.

В другия полуфинал Луи Ериксон и Ерик Карлсон се разписаха в рамките на 5 минути във втората половина на втората част, след като финландеца Оли Йокинен беше дал аванс на ссвоите в 26-ата минута на мача. Вратарят Хенрик Лундквист, който допусна нехарактерна грешка при попадението на финландците след удара на Йокинен от малък ъгъл, завърши с 25 спасявания. Кари Лехтонен също се представи солидно и отрази 23 шайби, но това не помогна да бъде избегнато поражението.


Момент от мача Швеция - Финландия.

Така съставът на "Тре Кронур" постигна нова победа над скандинавския си противник, както и в мача за титлата на Игрите в Торино през 2006 година.

Финландия пък ще се опита да спечели бронза на втора поредна Олимпиада в двубоя за третото място срещу загубилия във втория полуфинал между големите северноамерикански съперници.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови