ФИФА разследва феновете на четири държави за расизъм

Ивайло Анев 19 юни 2014 в 14:59 1834 0

ФИФА от години води кампания срещу расизма.

Международната федерация по футбол (ФИФА) може да санкционира и с отнемане на точки Русия, Бразилия, Мексико и Хърватия заради поведението на феновете им на Мондиал 2014, съобщава британският вестник "The Telegraph".

Според изданието организацията Fare, която следи за дискриминационно поведение на феновете е установила оскърбителни възгласи на мача Бразилия - Мексико (0:0). Също така на мача Русия - Южна Корея (1:1) руски фенове са вкарали банер с келтски кръст, който се използва и от неонацстите. Хърватските фенове пък са показали на мача с Бразилия (1:3) герба на фашисткия режим от Втората световна война.

Според 'The Telegraph" федерациите на Бразилия и Мексико ще бъдат предупредени, че това им се записва като първо нарушение от дисциплинарния кодекс на ФИФА. В същото време обаче Русия и Хърватия може да бъдат санкционирани с отнемане на точки.

Както ФИФА нееднократно подчертава, организацията има нулева толерантност към всички форми на дискриминация и расизъм. В момента други отбори не са обект на разследване заради расизъм.

Бразилия пък ще екстрадира 85 чилийски запалянковци, които се опитаха да влязат без билети на мача с Испания. При опита да влязат на стадион „Маракана" феновете са разбили стъклената врата на пресцентъра, но били спрени от полицията.

Ако имате какво да кажете на тема "Мондиал 2014", може да го направите в новата игра на OFFNews! Направете видео коментар и го качете в OFFTube и може да спечелите Sony Xperia M и Sony Xperia Tablet Z.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови