Бляскава церемония закри олимпийските игри в Сочи (снимки)

Деян Спасов 24 февруари 2014 в 11:32 4391 6

Двадесет и вторите зимни олимпийски игри в Сочи бяха закрити вчера около 21.00 ч. българско време с бляскава церемония.

Тя бе посветена на руската култура, а режисьорът на спектакъла - Даниеле Финци Паска, отново бе предвидил време за емблематичните руски символи през годините.

„Постарахме се да представим културата на Русия не през погледа на руснак, а през погледа на един европеец“, заяви Паска.

Шоуто за закриващия ден на олимпийските игри включи известни руски музиканти като пианиста Денис Мацуев, певицата Хибла Герзмава, както и едни от най-добрите руски артисти от Болшой и Мариински театър.

Кулминацията в програмата по закриването на игрите бе угасването на олимпийския огън. След 16 вълнуващи дни спорт пламъкът затихна под звуците на миксиран съвременен вариант на „Досвидания Москва“. По този начин Сочи изрази своето уважение към зимните олимпийски игри в Москва през 1980 г.

„Това бе най-грандиозната церемония по закриване на зимни олимпийски игри в историята на спорта. В нея участваха над 7000 души, включително детски хор, съставен от момчета и момичета от 83 различни руски региона. Повече от 43 000 сценични елемента бяха изработени и пренасяни по сцената чрез иновативна система за придвижване. По този начин представихме на хората най-големия световен театър“, каза изпълнителният продуцент на церемонията Андрей Насоновски.

Българската гледна точка в последния ден от олимпийските игри изрази държавният глава Росен Плевнелиев в студиото на БНТ: „Особено ме впечатли, че над 2,5 милиарда телевизионни зрители в над 200 страни от целия свят внимателно следяха за състезанията, рейтингите бяха феноменални, а това значи, че и българското знаме, българският успех са видели милиарди жители на планетата.“

Президентът обеща да помага на българските спортисти да постигат повече успехи и да развива масовия спорт и спортната инфраструктура.

"Ние трябва да мотивираме нашите учители, трябва да подобрим спортната база, при това не само заради високите спортни постижения, а заради всички българи, заради децата, които трябва да растат здрави. Спортът ни учи да работим в екип, да побеждаваме и губим. Спортът развива личността и характера. Спортът трябва да бъде наш приоритет".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!