Бляскава церемония закри олимпийските игри в Сочи (снимки)

Деян Спасов Последна промяна на 24 февруари 2014 в 11:32 3727 6

1/1

Двадесет и вторите зимни олимпийски игри в Сочи бяха закрити вчера около 21.00 ч. българско време с бляскава церемония.

Тя бе посветена на руската култура, а режисьорът на спектакъла - Даниеле Финци Паска, отново бе предвидил време за емблематичните руски символи през годините.

„Постарахме се да представим културата на Русия не през погледа на руснак, а през погледа на един европеец“, заяви Паска.

Шоуто за закриващия ден на олимпийските игри включи известни руски музиканти като пианиста Денис Мацуев, певицата Хибла Герзмава, както и едни от най-добрите руски артисти от Болшой и Мариински театър.

Кулминацията в програмата по закриването на игрите бе угасването на олимпийския огън. След 16 вълнуващи дни спорт пламъкът затихна под звуците на миксиран съвременен вариант на „Досвидания Москва“. По този начин Сочи изрази своето уважение към зимните олимпийски игри в Москва през 1980 г.

„Това бе най-грандиозната церемония по закриване на зимни олимпийски игри в историята на спорта. В нея участваха над 7000 души, включително детски хор, съставен от момчета и момичета от 83 различни руски региона. Повече от 43 000 сценични елемента бяха изработени и пренасяни по сцената чрез иновативна система за придвижване. По този начин представихме на хората най-големия световен театър“, каза изпълнителният продуцент на церемонията Андрей Насоновски.

Българската гледна точка в последния ден от олимпийските игри изрази държавният глава Росен Плевнелиев в студиото на БНТ: „Особено ме впечатли, че над 2,5 милиарда телевизионни зрители в над 200 страни от целия свят внимателно следяха за състезанията, рейтингите бяха феноменални, а това значи, че и българското знаме, българският успех са видели милиарди жители на планетата.“

Президентът обеща да помага на българските спортисти да постигат повече успехи и да развива масовия спорт и спортната инфраструктура.

"Ние трябва да мотивираме нашите учители, трябва да подобрим спортната база, при това не само заради високите спортни постижения, а заради всички българи, заради децата, които трябва да растат здрави. Спортът ни учи да работим в екип, да побеждаваме и губим. Спортът развива личността и характера. Спортът трябва да бъде наш приоритет".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.02 2014 в 09:46

Уникална церемония!Изгледах я с кеф!

24.02 2014 в 13:47

Бат Ваню като бивш шеф на ГДБОП знае по-добре, питай него. ;)

24.02 2014 в 13:41

"Белият генерал" Тиквоча ли е?

24.02 2014 в 13:16

Викенце, утка заспала, като сиполучиш опорните точки от фекалката на гроП пиши. Само с маркиране не става, няма да ти го зачетат.

24.02 2014 в 12:37

Оле, Великов, изглеждаж дезориентиран и разконцентриран. Най-малкото не четеш внимателно публикациите. Оздравявай, бързо.

24.02 2014 в 12:07

Минетка вече се е изакала у сарат-тефтеря, искала да върти валдхорни и да закрива олимпиадата...
Сега чекаме радха-винода дас! да се изсере на метеното по въпроса.
След него с копи/пейст да се лъзне жида, преквалифицирал се уж в лова на глави. А нататък останала гробарска сволоч.
Абе що не се публикува нищо за тия 2 тона! чисто БЕЛО?
Това не е ли новина от първостепенно значение за България?

КОЙ, КОЙ, КОЙ е хванал само 80 кг. хероин за 2012 година?
КОЙ, КОЙ, КОЙ бе глобен с 600 кг. кокаин, защото не си е платил?
КОЙ, КОЙ, КОЙ управляваше през 2012 година?

КОЙ, КОЙ, КОЙ ще зададе тези въпроси на "белия генерал"?