Човекът, който купи джипката на Бойко, е зам.-министърът агент на ДС

Владимир Йончев 14 юни 2023 в 22:02 31055 2

Дамян Дамянов

Снимка OFFNews

Дамян Дамянов

Дамян Дамянов, заместник-министърът, който изкара само няколко часа на поста си, защото се оказа агент на Държавна сигурност, е човекът, който с 200 000 лева държавни пари (по цени от 2015 г.) купи за Бойко Борисов суперлуксозния джип Тойота Секвоя.

През 2015 г. четири от шестте държавни горски предприятия едновременно пускат поръчки за свръхлуксозни джипове на стойност 198 000 лева по тогавашни цени.

По това време Дамян Дамянов е шеф на Държавното горско предприятие в Благоевград, което купува един от джиповете, които по-късно Бойко Борисов ще шофира. Дамянов горещо защитава скъпата си покупка.

И дойде горският с джип за 200 бона

Въпреки разразилият се скандал, поръчката не е спряна.

И четирите поръчки са спечелени от съученик на тогавашната земеделска министърка Десислава Танева, който става доставчик на джиповете. 

Още тогава се говореше, че джиповете са лично за Бойко Борисов, но шефовете на четирите горски предприятия настояваха, че луксозните джипове ще возят богати чужденци, които идват у нас на ловен туризъм. Тогавашният зам.-министър на земеделието Георги Костов беше още по-конкретен - че ще возят шейхове.

Ново 20: Скъпите джипки ще возят шейхове от летището до гората

Но нито един шейх не успява да се повози на тези джипове. Те не престояват в горските стопанства и три месеца. Три от четирите джипа са предоставени на НСО, а четвъртият така и не идва в горското стопанство, което уж го е купило. 

За сметка на това джиповете се появяват в кортежа на Бойко Борисов. Лично той шофира един от тях

Повечето клипове от поредицата "Севда ТВ", в която Бойко Борисов возеше министри на задната седалка и размишляваше на глас, бяха снимани точно в такава Тойота Секвоя.

На журналистически въпрос за джиповете Бойко Борисов обясни, че с тях е возил английския премиер Дейвид Камерън до границата, а след това и унгарския Виктор Орган. След това Борисов обвини журналистите, че застрашават сигурността му с такива въпроси и обеща следващият път като стане премиер да поръча в Русия една Лада Нива да му бронират.

В Москва ще говоря с президента Путин, няма да ми откаже, за да сте доволни и да бъдем унизени така, както трябва, каза тогава Борисов.

Колко от джипките е карал Борисов?

Според неговите думи - само една. Според неговата пиарка Севдалина Арнаудова - повече от една. А според снимките и видеокадрите - и трите Тойота "Секвоя" на горските плюс още една Тойота "Тундра", която не е ясно откъде е взета.

След като БТВ го заснема с поредната различна Тойота - все от тия за шейховете, Бойко Борисов (по това време премиер в оставка) нарежда на НСО да ги върне на горските. И НСО наистина ги връща на горските - само за времето, в което Борисов не е премиер. Веднага щом той печели изборите и става премиер за трети път, джипките пак са взети от НСО и Борисов пак е зад волана.

Проверено: “Джипката на Борисов” не е само една

Иначе зам.-министърът за един час Дамян Дамянов е бивш щатен служител на Пето управление на Държавна сигурност – Управление „Безопасност и охрана“ (УБО).

Неговата принадлежност е установена и огласена от Комисията по досиетата при проверката на Държавната агенция по горите още през 2008 г.

Тогава Дамянов е проверен в качеството му на директор на Държавна дивечовъдна станция „Витошко“ от 10 ноември 1989 г.

За него е установено, че през 1984 г. е назначен за щатен служител на Пето управление на Държавна сигурност (Управление „Безопасност и охрана“, УБО).

УБО е известно като „преторианската гвардия“ на Тодор Живков – огромна по щат структура в ДС на личното подчинение на генералния секретар на ЦК на БКП, което отговаря не само за охраната на комунистическата върхушка, но и се грижи за домовете, храната, превоза и почивката на т. нар. правоимащи от комунистическия елит.

В това число влиза и поддържането на ловни резервати, в които Живков ловува, а така също и почивните бази, и разточителни резиденции за Първия в БКП и останалите комунистически висши функционери, уточнява сайтът desebg.com.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

Kibik

02.07 2023 в 18:42

Легендата граси, че Тундрата която е напомпана с TRD пакет е от на митницата в Силистра, хваната с над 10 кг бело, по времето кгато ББ е главсек. След като става МП НСО идват и я вземат за техни нужди. По време на съхранението в СС даже митничарите са я поддържали с ежемесечна автомивка.

110

1

Перпендикуляр

22.06 2023 в 09:04

Детската мечта да караш "яка джипка" за сметка на държавата е движеща в действията на повечето ни политици. Ако ББ се беше ограничил в мечтите си до поста Директор на пожарната, можеше да кара всякакви джипки със сигнални лампи и сирени. Ама човек е толкова голям, колкото са големи ...джипките му!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика