След разследване на OFFNews прокуратурата обвини военен за корупция

OFFNews Последна промяна на 08 май 2015 в 12:39 10784 9

Военен обвинен в корупция заради сделката с парашутите за армията

Прокуратурата повдигна обвинение на висш военен за корупция след разследване на OFFNews.

Днес, 08 май 2015г., Военноокръжна прокуратура –София привлече като обвиняем подполковник Владимир Мильовски заради сделката с парашутите за армията.

Както OFFNews писа, разследването по сделката започна през януари. Обществената поръчка за купуването на нови парашутни системи е обявена през 2013 година. През лятото на 2014 г. българо-германското дружество "Параплекс-Брюгеман" печели търга, след като дава най-изгодните условия. В резултат е сключено рамково споразумение за пет години, като в този период германците се ангажират да доставят общо 156 комплекта парашутни системи с кръгъл купол и още 26 комплекта "Летящо крило".

На 8 декември парашутите са доставени, но от МО отказват да ги приемат, тъй като не отговарят на спецификациите. Поръчката не е платена, а парашутите бяха складирани в гр. Баня, където германците вече са открили свой цех. 

Разследването на случая е установило, че действията на подполковника е трябвало да доведат до манипулиране на обществената поръчка, така че тя да бъде спечелена от „Ломини“ ООД. Според прокуратурата Владимир Мильовски – експерт в командването на сухопътните войски, е злоупотребил със служебно положение с цел да се набави имотна облага за търговското дружество.

В периода от 05.03.2013 год. до 26.01.2015 год., подполковник Мильовски е изпълнявал длъжността главен експерт в отдел „Специални сили” и „Началник на отдел „Специални сили” във военно формирование 22450-София, съобщават от държавното обвинение. В качеството си на длъжностно лице е злоупотребил със служебното си положение, като в съучастие като извършител с подбудителя Стоян Стоянов - син на собственика на „Ломини“ ООД, е извършил следното:

- в периода от 05.03.2013 год. до 13.08.2013 год., при изготвяне на проект за техническа спецификация на обществена поръчка за сключване на рамково споразумение с предмет „Доставка на десантни парашутни системи „Кръгъл купол” и десантни парашутни системи тип „Летящо крило”, Мильовски умишлено не е посочил ясни и точни изисквания за параметрите "диаметър" (в коя част на купола се изчислява),"дължина на вървите" (от къде започва и къде завършва измерването и) и подложката на раницата (без приложена схема). Това е извършено с цел да даде възможност за произволна преценка на съответствието на доставените впоследствие парашути с изискванията към предмета на обществената поръчка;

- в периода от 16.09.2013 год. до 10.01.2014 год. обвиняемият Мильовски е събирал информация от членовете на комисията за провеждане на процедура за обществена поръчка, за хода на заседанията на комисията и предоставял тази информация на Стоян Стоянов;

- в периода от 16.09.2013 год. до 10.01.2014 год. Мильовски е склонявал полковник Борисов - член на комисията, да заяви пред останалите членове на комисията, че парашутите, предлагани от Дружество по ЗЗД " Параплекс-Брюгеман" не работят "на принудително отваряне" и не съответстват на изискванията за дължина на вървите. Мотивирал го е да направи искане за представяне на мостри и на допълнителни сертификати, въпреки липсата на такива изисквания в решението за обявяване на поръчката и да изрази съмнение в заявените технически характеристики, чрез изготвяне на "особено мнение";

- в периода 16.09.2013 - 10.01.2014 год., Мильовски е заявил пред заместник-директора на Служба "Военна полиция" полковник Стоил Чипилски и пред капитан Християн Христов - началник сектор в Регионална служба "Военна полиция"- София, че процедурата за възлагане на обществена поръчка за сключване на рамково споразумение с предмет „Доставка на десантни парашутни системи „Кръгъл купол” и десантни парашутни системи тип „Летящо крило”, ще бъде манипулирана в полза на Дружество по ЗЗД "Параплекс-Брюгеман", както и че парашутите, предлагани от Дружество по ЗЗД "Параплекс-Брюгеман", не съответстват на изискванията на специалните сили. По този начин Мильовски е целял да бъде образувана проверка от РС"Военна полиция"-София и Дружество срещу ЗЗД "Параплекс-Брюгеман" и дружеството да бъде отстранено от участие в процедурата;

- в периода от 03.12.2014 год. до 12.12.2014 год., Мильовски е склонявал подполковник Георги Мянков и бригаден генерал Михаил Попов от в.ф.32990-Пловдив да откажат да приемат доставените парашути, предмет на договор от 27.06.2014 год., сключен между Министерство на отбраната и Дружество по ЗЗД „Параплекс – Брюгеман”. Склонявал ги да заявят, че парашутите не съответстват на спецификацията по показателите "дължина на вървите", "диаметър на купола", "наличие на концентрични ленти" на парашутите с кръгъл купол, както и че подложката на раницата на парашутите "летящо крило" не разпределя натоварването по раменния пояс;

- в периода от 18.12.2014 год. до 26.01.2015 год., като експерт в състава на комисия на Инспектората на Министерство на отбраната изразил становище, че парашутите, предмет на договора от 27.06.2014 год. между Министерство на отбраната и Дружество по ЗЗД „Параплекс – Брюгеман”, не съответстват на спесификацията по договора;

Посочените действия Мильовски извършил с цел дружеството „Ломини“ ООД да бъде определено за изпълнител на обществената поръчка за доставка на десантни парашутни системи „Кръгъл купол” и десантни парашутни системи тип „Летящо крило”. Целял е да набави облага за това дружество и от това да произлязат тежки вредни последици за Министерство на отбраната, в размер на 1 400 000 лв. Сумата от 1 400 000 лв. представлява разлика между цените, предлагани от „Ломини“ ООД и цените, предлагани от Дружество по ЗЗД „Параплекс–Брюгеман”, уточняват от прокуратурата.

Общественоопасните последици на деянието не са настъпили, поради независещи от Мильовски причини - подп. Борисов (член на комисията) е отказал да заяви пред останалите членове на комисията, че парашутите, предлагани от Дружество по ЗЗД " Параплекс-Брюгеман" не работят "на принудително отваряне" и не съответстват на изискванията за дължина на вървите, както и провеждащото се разследване от Военноокръжна прокуратура - София.

Спрямо подполковник Владимир Мильовски е взета мярка за неотклонение „Гаранция” в размер на 1 000лв. Разследването продължава, като предстои привличането и на други лица към наказателна отговорност .

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.05 2015 в 06:39

Къде ми затрихте коментара? Пак го пиша!

ОФФ защо не разследвате #KОЙ е направил поръчката за РАМКОВИЯ договор? Нали е рамков може да се поръчват колкото бройки искат?! Американците ни подаряват парашути, а МО си КУПУВА за всеки случай още малко: http://www.dnes.bg/obshtestvo/2014/10/17/sasht-davat-na-armiiata-ni-400-novi-parashuta.242430

Поръчваме щото американските са армаган и нема комисионна! Айде разследвайте кой е поръчал немски с пари от бюджета, като идват такива без пари.Можеше да се похарчат тия пари(не знам колко са) за нещо други ама и пет лева да бяха си е чисто безхаберие!

10.05 2015 в 06:13

@ОФФ

Като сте разследвали да бяхте разследвали #КОЙ е направил заявката за паратуите по тоя договор, че американците нали ни подаряват:
http://www.dnes.bg/obshtestvo/2014/10/17/sasht-davat-na-armiiata-ni-400-novi-parashuta.242430

А ние за всеки случай да си купим и малко немски, че от американските нема комисионна нали са армаган... Нали договора пише че е рамков - може да не поръчат ако няма нужда. Можеше парите да се пренасочат за нещо друго или да се върнат и без това издънения бюджет! Айде сага да ви видя разлдващите журналисти де сте?!

10.05 2015 в 02:59

haha,разочарован съм!Само толкова ли можеш?Надявах се на повече!
ПП.Пийни едно кафенце,хубавичко си разтъркай очите и ВНИМАТЕЛНО пак прочети постовете(моя и на колегата).Може пък да получиш проблясък(за което се съмнявам , но знае ли човек...)!

09.05 2015 в 13:31

ЕМО/ПАРАШУТИСТ-е, изключи си caps lock-а като си правиш профили.

08.05 2015 в 23:29

"Подполковник Владо Мильовски е достоен офицер!!!Безкрайно честен,помагал е на всички в нужда!С голяма заслуга за издигането и честа на войнството, както и един малкото работещи и експерти в ССО и БА.
БЪЛГАРИН!!!
С ВАС СМЕ,Г-Н ПОДПОЛКОВНИК!!!"

Мат с пешката!
Са , последно подполковника престъпник ли е или е достоен български офицер(основавам се на мнението на човек който явно го познава и е работил с него)?Офф-а що не вземете да поразровите! Вижте там подполковника виновен ли е или го набеждават щото пречи.Още повече , че когато за първи път се повдигна въпроса , парашутисти които не са военни+военните изразиха мнение , че парашутите на "Параплекс – Брюгеман” са с лоши показатели и никъде не са приети на въоръжение.
Чакам с инфо с интерес!

08.05 2015 в 19:00

Подполковник Владо Мильовски е достоен офицер!!!Безкрайно честен,помагал е на всички в нужда!С голяма заслуга за издигането и честа на войнството, както и един малкото работещи и експерти в ССО и БА.
БЪЛГАРИН!!!
С ВАС СМЕ,Г-Н ПОДПОЛКОВНИК!!!

08.05 2015 в 15:32

за пънчо путинлизов
ефрейтор адолф е бил ГлавнокомандваЩ

08.05 2015 в 14:12

Браво Offnews! Това трябва да правят медиите.

08.05 2015 в 13:14

Откога подполковниците са висши военни?