Достъп до информация или как се крият кирливи ризи

Александра Маркарян Последна промяна на 23 ноември 2012 в 17:35 3788 7

Сградата на УАСГ. Снимка: gradat.bg
Сградата на УАСГ. Снимка: gradat.bg

Анонимни сигнали не пазим, проверки по такива правим, но няма да ви кажем резултатите – ние мислим, следователно е така, че те не представляват обществен интерес.

Накратко казано, това е отговорът от министерството на образованието до OFFNews по въпроса за дипломирането на Александър Симеонов Кирев.

Кирев - бивш митничар и настоящ бизнесмен, отпаднал от УНСС за слаб успех, получава диплома от УАСГ при крайно смущаващи обстоятелства – преподаватели задраскват пет от оценките на Кирев в главната книга на университета и му пишат двойки. Те твърдят, че не са виждали Кирев на лекции и упражнения, че не са го изпитвали и че имат съмнения за достоверността на тези оценки. Кирев твърди, че го е изпитала комисия, а оценките в главната книга били с един и същ почерк, защото ги нанесла секретарка от името на комисията.

За да внесе яснота по въпроса, OFFNews потърси становището на Министерството на образованието, младежта и науката. Попитахме какви са резултатите от извършената проверка на базата анонимен сигнал след дипломирането на Кирев, дали е установено фалшифициране и ако да, какво е предприело министерството.

С изненада прочетохме отговора на МОМН, който гласи:

„По смисъла на чл. 2, ал. 1 от Закона за достъп до обществена информация анонимните сигнали не представляват обществена информация. Съгласно утвърдените Правила за документообработка в Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН) постъпилите анонимни сигнали не подлежат на регистриране и не се съхраняват в МОМН.“

Всъщност, трудно е да се намери връзка между цитирания член от закона и анонимните сигнали, още по-малко той дава повод за отказ на информация. Ето какво гласи чл. 2, ал. 1 от ЗДОИ:

„Обществена информация по смисъла на този закон е всяка информация, свързана с обществения живот в Република България и даваща възможност на гражданите да си съставят собствено мнение относно дейността на задължените по закона субекти“.

Формален отговор, не съдържащ исканата информация, OFFNews получи и от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Зададохме 8 въпроса. Отговор получихме, но той не отговаря на нито един от тях.

Поискахме да знаем кога и на какво основание г-н Кирев е записан като студент, дали валидността на представената академична справка, на базата на която Кирев е прехвърлен от ТУ, по неговите думи, в УАСГ е проверявана; на какво основание Кирев е бил прехвърлен от една в друга специалност в УАСГ; на какво основание е допуснат до дипломна защита и кога е била проведена задължителната за допускане до дипломна защита клаузура; взето ли е предвид, че по пет предмета оценките му са задраскани от преподаватели и на тяхно място са написани двойки; какво е разпоредил ректорът при вида на петте двойки.

Отговорът, който получихме, ни уведомяваше кога Кирев се е дипломирал, каква образователна степен е получил, в коя специалност и къде се съхранява дипломата му.

Отговорът от МОМН до OFFNews e подписан от главния секретар на министерството Красимир Вълчев, а на този от УАСГ – от декана на Архитектурния факултет доц. д-р арх. Асен Писарски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.11 2012 в 16:53

До Александра Маркарян
Проверете в търговския регистър него и жената, с която живее, проверете не само обществените поръчки в АОП, то и по общини, където има редица договори, сключени от него, без пълномощно от Даниела Запрянова, от името на ГЕОАРХ-София. Посочвам Ви малка част от проектите в гр.Бургас - Проект за „Актуализация на ПУП-ПРЗ на ж.к.”Изгрев”, гр.Бургас” , ПУП-ПРЗ на селищно образувание "Батака", землище с.Твърдица, Проект за актуализация на ПУП-ПРЗ на к-с "Славейков", изработени от Сашко в колектив. Може да се запитате как стават тези работи. В повечето от проектите са отразени само одобрени частични изменения, но за това Сашко е получил хиляди. Дали нещо ще се получи от всички тези писания - не вярвам. Но налице е непозволена държавна помощ. Е , надежда, че все пак не действащите органи в тая държава ще се задействат все пак.

28.11 2012 в 15:04

Ама той вярно ще завърши архитектура. Името му го има в списъка на дипломантите?!?
Извадка от списъка на студентите по архитектура в УАСГ:
http://s18.postimage.org/h5529j4k9/Kirev.jpg

28.11 2012 в 04:27

Още по-лошо!
В Нов Български стана ясно, че не може да получи диплома. И затова е отново студент-дипломант по архитектура в УАСГ. И както вървят нещата - ще я получи.
Нагъл митничар, корумпирано ръководство на УАСГ. Идва втората серия...

27.11 2012 в 18:28

Той, ЧОВЕКЪТ , е гений, но и престъпниците са гений, когато срещу пари е въвлякъл редица държавни и общински корумпирани служители

26.11 2012 в 13:14

Специалността е УРБАНИЗЪМ. А Кирев сега нали учи архитектура в Нов Български, ще получи диплома и от там ; )))

24.11 2012 в 08:01

Тук говорим за престъпления, а за такива си има съответни разследващи органи, и то извършени не само лично от лицето Кирев... Както казах, подобно разследване и да се случи ще отнеме време, а дотогава самозванецът си преподава Урбанистика в УАСГ!?...

Само студентите могат да го сложат на място на този етап...

В момента в Нов Български Архитектурата е комай на доста по-високо ниво. Някои от преподавателите са завършили в най-престижните университети за архитектура в света. УАСГ, който беше доскоро единственият с тази специалност - запада! Мъчно ми е да съм свидетел, защото колкото и да е от години критикуван, на мен ми е дал много...

23.11 2012 в 20:51

Мда. Нищо чудно, че все повече страни гледат със съмнение на завършилите в България