БСП-лийкс: Как се режисират интервюта на левицата

OFFNews 03 януари 2014 в 17:40 16218 21

Кирил Добрев

Снимка БГНЕС (архив)

Кирил Добрев

Живи“ интервюта на левицата старателно се режисират от пиар-екипите им, а журналисти обикновено услужливо ги подготвят за „неудобните“ въпроси. Това личи от нова серия мейл-кореспонденция на депутата от БСП Кирил Добрев с водещи журналисти и пиар специалисти, публикувана в сайта Болканлийкс и цитирана от сайта „Бивол“.

Мейлите хвърлят светлина в кухнята на няколко тв интервюта, дадени от Добрев. Например при подготовката на интервю с него през юли 2012 г. за предаването си по TV7 журналистът Валерия Велева му изпраща въпросите 3 дни по-рано. Добрев веднага препраща въпросите на политолога Теофан Германов, който отговаря със съобщение „Deistvam!“ и часове по-късно му изпраща примерните отговори, придружени с „опорни точки“:

"Стратегия: Лични, откровени отговори, да излеждат емоционални – като медийна изповед и личен разказ. Без лични нападки. Ние защитаваме и критикуваме принципи, а не разнасяме обвинения", гласи отговорът.

По време на самото интервю Добрев демонстрира добро владеене на опорните точки („емоционални - като медийна изповед и личен разказ“) и накрая дори се просълзява. Което води до вестникарски заглавия от типа „Валерия Велева разплака Кирил Добрев“.

Подобен е случаят с интервю за Мартин Карбовски по „Нова телевизия“ през април 2012 г., личи от електронните писма в Болканлийкс. Този път Добрев собственоръчно написал черновата на отговорите си и я изпратил на пиара на левицата Мила Тотина за редакция и оформяне на опорните точки на интервюто. В черновата фигурират няколко не особено уместни нападки към лидера на БСП Сергей Станишев, като „пес е голяма работа, но да се сравняваш с георго димитров, аре няма нужда. Но дори и да е така- как Гдимитров става председател на соц интрерна- сталин го прави. Е тук нашия го назначава някой мартин шулц“. Впоследствие пиар екипът старателно олекотил нападките към Станишев, а сравнението на Мартин Шулц със Сталин е директно изтрито.

По повод кореспонденцията „Бивол“ припомни секретния доклад на бившия американски посланик в София Нанси Макълдауни за състоянието на българските медии, който изтече преди няколко години. „Липса на пари и морал“ - тази диагноза даде посланикът за медиите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!