Съдиите от СРС на протест пред ВСС (видео)

OFFNews 16 септември 2020 в 10:44 2735 0

Съдии от Софийския районен съд се събраха тази сутрин пред сградата на Висшия съдебен съвет, за да изразят недоволството си срещу въвеждането на Единна информационна система на съдилищата.

Преди седмица над 130 съдии от най-натоварения и голям български съд СРС внесоха декларация за спиране на Единната информационна система, докато тя не бъде преработена така, че да е в услуга на правосъдието.

Според съдиите тази система се превръща в спирачка на правосъдието. Смятат, че тя е тромава, усложнена - с множество кликвания за елементарни дейности и се налага използването на електронен подпис на всяка стъпка. От нея най-много биха пострадали гражданите, защото тя предполага неефективното функциониране на система на съдилищата, смятат от Инициатива "Правосъдие за всеки".

Днес има и редовно заседание на пленума на ВСС. На заседанието е и министърът на правосъдието Десислава Ахладова.

"Още от юли месец има становище на Окръжния съд в Смолян, в което се казва, че системата не работи както трябва. В секретариата проблемите са още по-големи - заяви Андрей Георгиев, съдия от СРС. - Много пъти ни обвиняваха, че ние, съдиите не сме участвали при възлагането на задания за програми. Извинете, но ние не сме програмисти. Ако се работи бързо и ефективно, до края на годината системата може да заработи както трябва."

"За мен е абсурд ръководител на проект за въвеждане на електронно правосъдие и на електронна система на съдебните дела да бъде прокурор", заяви Емил Дечев, съдия от Софийския градски съд. Според него има "сбъркана философия съдии и прокурори да бъдат вкарани в един кюп, в един кадрови орган".

"Това е трети протест на съдии пред ВСС за 31 години – нещо необичайно, съдиите протестират само в крайни случаи", каза още той.

Масово е недоволството от системата - има риск големи съдилища да блокират, категоричен е съдия Дечев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови