Протестът в България не успя, защото нямаше план за промяна

Юлиуш Висожински Последна промяна на 03 април 2014 в 17:26 5688 7

В България се стигна до протести и сблъсък на властта с опозицията, до няколко разбити глави, но промяната не се случи. За да имаш промяна, трябва да имаш план за нея – какво искаш да се случи.

Това заяви в интервю за телевизия Alsat-М Сърджа Попович – един от основателите и лидерите на младежкото гражданско движение „Отпор!“, което имаше ключова роля в свалянето на режима на Слободан Милошевич. В момента Попович е изпълнителен директор на Centre for Applied Nonviolent Action and Strategies (CANVAS) – неправителствена организация, обучаваща младежи по цял свят в технологията на ненасилствена съпротива и революция.

Какво искаш да се случи е първият въпрос. През 2000 г., ако ме вдигнеш мен и 70 000 души от „Отпор!“ в два през нощта , веднага щяхме да изрецитираме: Сърбия в ЕС, мир със съседите, свободни медии! – категоричен е Попович.

Според него статуквото в корумпираните демокрации е апатията. В книгата си „Правила за радикали“ Алински пише, че гневът е много силен мотиватор за събиране на хората, но гневът без надежда е деструктивен. Това, което трябва да разбереш, ако искаш да вигнеш на протест голям брой хора, е че недоволството им не е достатъчно. Не е достатъчно да кажеш „Хванете крадеца“. Трябва да предложиш на хората и нещо по-добро за утре, коментира Сърджа Попович.

Последните изследвания показват, че да успее една ненасилствена революция са нужни около 2 години и половина.

Формулата за успешна революция съдържа три компоненти: единство – на целите и вътре в самата организация на протестите; добро планиране - „Не същестува такова нещо като спонтанна ненасилствена революция, нужна е стратегия. Когато видите млади хора на улицата, които се опитват да преговарят с полицията, някой е мислил за това преди“; дисциплина в мирните протести: „можете да имате хиляди мирни протестиращи, които танцуват и пеят, но ако се появи дори един агент-провокатор или пиян идиот, който хвърли камък по полицията, неговата снимка ще е на челните страници във вестниците“.

Работили сме с групи от 46 държави. Някои от тях бяха много ефикасни, по-конкретно: в Грузия, Украйна - 2003 г., Ливан, Египет - 2011 година, признава изпълнителният директор на CANVAS.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.04 2014 в 20:47

Гавраил, че и рефрешва по няколко пъти, за да си харесва сам коментарите. Ревем.

03.04 2014 в 19:57

Докато някои си мислят, че някой лидер може да бъде алтернатива, значи има доста осъзнаване пред живота си.

03.04 2014 в 19:42

Професора съвсем падна от коня :) Вече дори не му се разбира какво дрънка. Невменяем чичка, докарва по 5-10лева на месец от тролене.
Смилете се над него!

03.04 2014 в 18:54

Еми тея еврогейско-педероатлантически меки китки няма откъде да изкарат "силен лидер" на Балканите, който да им играе по свирката. Нали с Тиквоча се пробваха, ама той се осра. На тях им трябват безволеви прецеденти като Чехльо Офшорлиев, за да ги превръщат в марионетки. Абе Путин ще ги оправи. Четвъртия хилядолетен Райх е изпърдяна история.

03.04 2014 в 18:38

Балкански, теб те знаят всички, че си червен трол, не се хаби.

Иначе много точно го е казал Попович. Без алтернатива стреляме в тъмното. Тва е. Колкото и да се плюнчим, че "протестът е жив", тва са глупости и го знаете. Сами не си вярвате. Енергията обаче е тук. Тя не е умряла. Излезе ли утре един силен лидер на сцената, протестът ще избухне в двоен мащаб. Дотогава...дотогава не знам. Тъжно е.

03.04 2014 в 18:36

Аз, Сърджа Попович, тържествено признавам, че глобализирания международен капитал е зад мен, дърпа конците ми и пълни джоба ми.

03.04 2014 в 18:04

Пълни глупости са това. Слободан Милошевич го свали НАТО с военни удари, а не някаква мижава "гражданска" опозиция.

Ама педероатлантическия съюз вече се опитва да сваля и правителства на страни членки, примерно българското, като не сами угодни.

Само че нас некак си неудобно да ни бомбардира, както направи с Югославия. Тука действат само с подмолни действия.