Quantcast

Германия и Латвия се отказват от ACTA

Последна промяна на 10 февруари 2012 в 19:05 1655 1

Утре цяла Европа ще бъде разтърсена от протестите срещу ACTA.
Утре цяла Европа ще бъде разтърсена от протестите срещу ACTA.
Германия и Латвия се отказват от спорното споразумение за борба с фалшифицирането ACTA. С тях общият брой на европейските държави, спрели ратификацията на ACTA, става пет. Това вече направиха Полша, Чехия и Словакия. Решението на Германия беше обявено официално днес, 10 февруари. Страната засега спира подписването на ACTA заради опасения, изразени от правосъдното министерство, предаде Би Би Си. Говорител на външното министерство на Германия каза за АФП, че отлагането цели "да ни даде време да проведем допълнителни дискусии". Германия не подписа документа при първоначалното му обсъждане, но обяви своята подкрепа за него, като обясни, че забавянето на подписването се дължи на процедурни въпроси. Латвия официално каза "Не" на ACTA в сряда, 8 февруари. Министърът на икономиката на Латвия Даниел Павлютс мотивира решението с настроенията в обществото срещу споразумението, както и притесненията на експерти от последствията при прилагането му в страната. Според него вече е твърде късно за обяснения какво наистина означава ACTA. "Първо имаме нужда от конструктивен диалог и дискусии с всички заинтересовани страни", категоричен е Павлютс. Решението на германското правителство за ACTA идва буквално часове преди началото на протести в 60 града в страната. Утре в 11 ч. започват протестите в цяла Европа, като от тях ще бъде разтърсена и България - близо 20 града се надигат срещу споразумението. Миналата седмица около 2000 души протестираха по улиците на столицата на Словения Любляна. През януари хиляди протестиращи заляха улиците на Полша. Предстои ратификация на ACTA от Европейския парламент, където споразумението също има своите противници.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.02 2012 в 01:04

Откъс от едно ценно обобщение за конспиративното споразумение на монополистите:
ACTA е скандален опит за прокарване на закон за крайно ограничаване на виртуалната свобода с търговски претекст. Опит за прокарване на мерки за ограничаване на виртуалната свобода под формата на търговско споразумение, без прозрачност, без каква да е форма на референдум и дори без гласуване от властите на отделение страни - трудно е да наречем ACTA споразумение, базиращо се на международното право. Зад ACTA застават Американската асоциация на филмовата индустрия, G8 и PhRMA и др.
Надяваме се Европейският парламент да запази своята негативна позиция по приемането на ACTA, а Народното събрание да оттегли подкрепата си след масовото недоволство в страната.
Търсенето на авторски права в наши дни трябва да се осъществява чрез фундаментални промени на бизнес моделите, а не чрез брутално ограничаване на свободата с цел налагане на стари и несъвместими със съвременните медии и потребители принципи.

Цялата статия от Д.Димитров: http://hicomm.bg/komentar/acta-po-pytja-kym-1984.html?read=1