Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

И Чехия спря ACTA

Александра Маркарян 06 февруари 2012 в 18:55 2401 0

Протест срещу ACTA в Чехия. Снимка: EPA/БГНЕС
Протест срещу ACTA в Чехия. Снимка: EPA/БГНЕС
След масовите протести Чехия официално обяви, че спира  процеса на ратификация на търговското споразумение за борба с фалшифицирането ACTA. "Чешкото правителство ще спре процеса на ратификация на ACTA", обяви днес министър-председателят на Чехия Петър Нечас, цитиран от ceskenoviny.cz. Той е категоричен, че
По никакъв начин правителството не бива да допусне ситуация, в която гражданските свободи и свободен достъп до информация, да бъдат застрашени.
"Необходимо е обсъждане на въпроса. Трябва да се проучи въздействието, което това споразумение би имало в реалния живот", допълни той. Изявлението идва дни, след като Полша обяви, че спира временно ратификацията. Премиерът на Полша Доналд Туск мотивира решението от 3 февруари с думите, че въпросът трябва да се постави на широко обсъждане, след което да се реши окончателно дали то да бъде одобрено или не. Чехия е една от 22-те страни, присъединили се към ACTA през януари. Сред тях е и България. Заради подкрепата за ACTA хакерската групировка Anonymous блокира сайтовете на чешкото правителство, на чешката асоциация за защита на авторските права, на Камарата на депутатите. Днес чешкият премиер заяви още: Искам да подчертая, че няма проверки на лаптопите на граници, нито мониторинг на интернет потребителите, няма филтриране на информацията.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!